Hlavní obsah

VIDEO: Ruské námořnictvo potopilo čínskou nákladní loď

Novinky, aš, Nová Čína, China Daily, Interfax

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NACHODKA/MOSKVA
Aktualizováno

Ruská vojenská loď palbou z děl potopila čínskou nákladní loď s 16 námořníky, která se pokoušela odplout bez dovolení z přístavu Nachodka nedaleko Vladivostoku. Uvedl to ve středu čínský list Global Times s tím, že na událost se stala v sobotu a na loď bylo vystřeleno 500 granátů. Osm námořníků zahynulo. Ruská prokuratura ve čtvrtek podala vysvětlení, ve kterém se k palbě přiznala.

Článek

Ruské úřady střelbu ve čtvrtek potvrdily: "Vyšetřování střelby na zahraniční loď bylo předáno vojenským vyšetřovatelům," uvedl vrchní prokurátor pro Dálný východ Alexander Selencov. Čínské ministerstvo zahraničí jen oznámilo potopení lodě s tím, že nejméně sedm námořníků je nezvěstných. Ruská prokuratura přiznala zásah.

Podezření z pašeráctví

Čínské ministerstvo neuvedlo příčinu incidentu, dodalo jen, že jeho vyšetřování pokračuje. Peking incident zatím posuzuje jako "neštěstí", vyzval ale Moskvu, aby případ náležitě vyšetřila, napsala agentura DPA.

:. Potápějící se loď New Star. Foto: China Daily/huanqui.com

Loď New Star plující pod vlajkou Sierra Leone s nákladem rýže byla v přístavu Nachodka zadržena 31. ledna kvůli podezření z pašeráctví. Minulý čtvrtek se loď pokusila odplout bez povolení.

Podle deníku Global Times nákladní loď začala pronásledovat ruská fregata. Na prchající New Star během soboty vypálila nejméně 500 dělostřeleckých granátů menší ráže, což potvrdil i ruský list Kommersant. Již během této palby byl nejméně jeden námořník zabit. Současně fregata nutila loď změnit kurz. Zasažená loď se však začala potápět.

Rusové: Přijali jsme řešení... zahajte palbu

Rusové zásah potvrdili, ale bez podrobností: "Dvanáctého února velení přijalo řešení nezákonného vyplutí na moře bez vyřízení potřebných formalit," uvedla lakonická tisková zpráva prokuratury.

Ve čtvrtek prokuratura zprávu z vyšetřování upřesnila: "Kapitán lodi New Star byl opakovaně vyzýván vysílačkou, vlajkovou signalizací, světlicemi a varovnými výstřely, aby zastavil. Cizí loď to však neudělala," sdělil Selencov.

Potom příslušníci ruské pobřežní stráže dostali rozkaz od federální bezpečnostní služby FSB: "Zahajte na loď palbu!"

"Příkaz byl splněn po varování vysílačkou. Teprve poté loď zastavila," uvedl Selencov. Prokuratura zdůraznila, že se loď v ruských teritoriálních vodách pohybovala neoprávněně.

Loď patří hongkongské společnosti, která údajně nařídila kapitánovi , aby odplul z ruských výsostných vod, protože se obávala soudního stíhání.

Rusové prý odmítali pomoc topící se posádce

Pronásledování lodě trvalo 24 hodin. Ruští námořníci údajně nechtěli pomoci čínské posádce potápějící se lodě pomoci. Šestnáct námořníků z New Star nakonec skočilo do dvou záchranných člunů. Jeden s osmi námořníky Rusové vytáhli na palubu. Druhý ale zmizel ve vlnách i s osazenstvem. Údajně vezl osm mužů, pět Indonésanů a tři Číňany. Je však možné, že jich bylo jen sedm, přičemž jeden člověk byl už předtím zastřelen.

Rusové už v neděli oznámili, že zachránili osm zahraničních námořníků, ale neuvedli nic o tom, co se stalo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám