Hlavní obsah

VIDEO: Pedofila z rozmazaného snímku odsoudili v Thajsku na tři roky

– BANGKOK

Soud v thajském Bangkoku poslal v pátek za zneužívání nezletilých chlapců do vězení na tři roky a tři měsíce Kanaďana Christophera Neila. Bývalý učitel byl zadržen loni po unikátní pátrací akci Interpolu na základě portrétu, který se podařilo rekonstruovat z jeho digitálně rozmazaných záběrů. Neil musí zároveň podle agentury AFP zaplatit pokutu 60 000 bátů, tedy 29 000 korun.

Článek

Třiatřicetiletý Neil vyučoval od roku 2000 v několika zemích jihovýchodní Asie angličtinu. V té době podle vyšetřovatelů zneužíval v Thajsku, v Kambodži a ve Vietnamu mladé hochy, z nichž některým bylo méně než deset let. Počet zneužitých chlapců šel podle různých zdrojů až do desítek.

Rekonstruovaná podobizna Christophera Neila, který zveřejňoval své snímky na internetu poté, co je digitálně rozmazal. Fotografii rozšifrovali němečtí specialisté, Interpol pak požádal o pomoc při pátrání veřejnost.foto: ČTK/AP

Páteční verdikt se podle AFP mimo jiné týkal sexuálního zneužívání třináctiletého Thajce a jeho devítiletého bratra. Za to mu původně hrozilo šest a půl roku ve vězení, soud ale nakonec vzal v potaz jeho přiznání a trest zkrátil na polovinu. Neil podle AFP rozsudek nijak nekomentoval a s úsměvem na tváři opustil soudní síň.

:. Christopher Paul Neil u soudufoto: ČTK/AP/Apichart Weerawong

O rozhodující průlom v pátrání po tomto pedofilovi, známému na internetu pod přezdívkou Nico, se zasloužil německý Spolkový kriminální úřad (BKA). Nico vystavil na internetu přes 200 fotografií s pedofilní tématikou, na kterých sám vystupoval. Jeho obličej byl na záběrech digitálně rozmazaný, expertům BKA se ho ale podařilo rozšifrovat a v médiích se pak objevila jeho skutečná podoba. Krátce poté Interpol kontaktovalo přes 350 lidí z celého světa.

Thajské úřady Neila zadržely poté, co byl poznán na záběrech bezpečnostních kamer z letiště v Bangkoku, kam přiletěl z Jižní Koreje. Na záběrech byl k poznání, přestože si oholil hlavu a nasadil brýle.

Reklama

Související témata:

Související články

Veřejnost pomohla Interpolu odhalit pedofila

Interpolu se díky veřejné výzvě podařilo odhalit identitu muže, který na fotografiích na internetu vystupoval s digitálně rozmazanou tváří. Jedná se zřejmě...

Interpol pořádá internetový hon na pedofila

Interpol teprve podruhé ve své historii hledá podezřelého prostřednictvím svých internetových stránek a žádá veřejnost o pomoc. Muž je podezřelý ze zneužívání...

Výběr článků

Načítám