Hlavní obsah

VIDEO: Dva odpůrci lovu velryb byli zraněni při potyčce s velrybáři

SYDNEY

Japonští velrybáři se v pondělí ráno střetli v Antarktidě s ekologickými aktivisty z radikální organizace Sea Shepherd Conservation Society. Dva aktivisté byli zraněni, protože velrybáři proti ekologům použili vodní děla a házeli na ně kovové předměty. Velrybáři to ale popřeli.

Článek

Ke střetu došlo v Jižním oceánu asi 3200 kilometrů jihovýchodně od Tasmánie. Mořští pastýři vyslali proti japonské velrybářské flotile, která se vracela do Tasmánie doplnit palivo, dva gumové čluny a helikoptéru.

Proti jednomu člunu velrybáři použili vodní dělo. Proud vody srazil aktivistu na kolena, ten při pádu utrpěl odřeniny a pohmožděniny. Dalšího zranil velký kus kovu vržený z harpunářského člunu. Muže zranil v obličeji, i když měl helmu a štít.

Podle aktivistů také Japonci používali zbraně, které vytvářejí velký hluk nebo generují infrazvuk. Mohou způsobit ohluchnutí nebo nevolnost. Na aktivisty zřejmě kvůli velké vzdálenosti nepůsobily.

Velrybáři odmítli jakoukoli vinu a uvedli, že použijí veškeré legální prostředky, aby ochránili japonské posádky a vědce.

Japonci tvrdí, že loví kytovce pouze pro vědecké účely, i když jejich maso končí v restauracích. Letos plánují ulovit 935 plejtváků, sejvalů a padesát plejtváků myšoků.

Velrybáři aktivisty, kteří často napadají jejich lodě, nedávno označili za teroristy. Skupina namítá, že jejich cílem není někomu ublížit, nýbrž zastavit kontroverzní lov velryb. K tvrdým střetům docházelo už v posledních několika letech.

Na lov velryb bylo v roce 1986 vyhlášeno mezinárodní moratorium. Japonsko ale využívá mezeru v pravidlech, která umožňují lov pro vědecké účely.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám