Hlavní obsah

VIDEO: Australský pilot přistál na moři, zachránil pět cestujících

Novinky, CNN, aš, Melbourne Herald Sun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DARWIN
Aktualizováno

Hrdinský čin pilota US Airways Chesleyho Sullenberga, který zachránil 155 lidí na palubě airbusu, když přistál na hladině řeky Hudson, v pátek napodobil australský pilot Steve Bolle. Ten seděl za kniplem dvoumotorového vrtulového Piperu Chieftain.

Foto: Reuters

Pilot s jedním z pasažérů opouští letadlo po nouzovém přistání na moři.

Článek

Australský pilot stroje s pěti cestujícími v pátek v 8:40 ráno místního času zaznamenal dvě minuty po startu z darwinského mezinárodního letiště problémy s motory. Rozhodl se proto přistát na moři, uvedl vyšetřovatel úřadu pro bezpečnost letového provozu Neville Blyth.

Podle něj pilot vzhledem k trajektorii letu neměl šanci dovést letadlo na zem a musel nouzově přistát na hladině moře. Dodal, že voda byla bezpečnější než pláž, u níž neznal pilot hutnost písku.

Pilot s jedním z pasažérů opouští letadlo po nouzovém přistání na moři. foto: Reuters

Všech šest lidí vyvázlo z mimořádné události bez zranění a podařilo se jim z mělkého moře dojít ke břehu. Na obrázcích je vidět, jak lidé z potápějícího letadla odnášejí svá zavazadla a jdou k pobřeží.

Podle vyšetřovatele je příčina nehody zatím neznámá.

Stroj patřil společnosti pro informační technologie CSG. Její mluvčí nešetřil chválou pilota: „Chtěli bychom pogratulovat pilotovi za provedení nouzového přistání, za evakuaci i za jeho vysoce profesionální přístup v dané situaci."

Společnost dodala, že firemní stroj mířil do 550 kilometrů vzdálené Maningridy.

Reklama

Výběr článků

Načítám