Hlavní obsah

Vězni v Brazílii si vzali 122 lidí jako rukojmí, chtějí lepší podmínky

Brasília

Přes stovku rukojmích, většinou z řad příbuzných, kteří je přišli navštívit, si vzali jako rukojmí vězni v káznici na severovýchodě Brazílie. Chtějí tak donutit vedení věznice vyjednávat o špatných podmínkách, které v zařízení panují.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ke vzpouře došlo v jednom z křídel věznice v půlmilionovém městě Aracaju. Vězni zajali 118 příbuzných a čtyři strážce, asi tři desítky blízkých už trestanci propustili. Úřady s nimi nyní vyjednávají.

Bachaři je údajně mučí

Vězni tvrdí, že zaměstnanci věznice je "mučí" a chtějí na údajně nezákonné praktiky upozornit. Zároveň požadují lepší zacházení s ženami, které do věznice přicházejí jako návštěvy.

Ve věznici v Aracaju si odpykává trest asi 470 lidí; v křídle, kde vězni drží rukojmí, jich je asi 120. Prakticky stejný incident se v Aracaju odehrál v dubnu 2012, také tehdy vzali vězni asi 130 rukojmích na protest proti údajně špatnému zacházení. Po více než čtyřiadvacetihodinovém vyjednávání je propustili.

Brazílie dlouhodobě bojuje s přeplněnými věznicemi, v nichž je v současnosti asi 548 tisíc trestanců a zároveň nedostatek strážců. Vzpoury a nepokoje jsou v nich velmi časté.

Reklama

Výběr článků

Načítám