Hlavní obsah

Velkolepá vojenská přehlídka Severní Koreje, Kim Čong-un k lidem nepromluvil

Pchjongjang

Na nedělní vojenské přehlídce v Pchjongjangu uspořádané v rámci oslav 70. výročí vzniku Severní Koreje armáda neukázala mezikontinentální balistické rakety, které vyvolaly obavy USA. Podle reportéra agentury AFP byly k vidění pouze střely krátkého doletu. Polovina přehlídky byla věnovaná rozvoji ekonomiky, Kim Čong-un k lidem překvapivě nepromluvil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Slavnostní vojenská přehlídka Severní KorejeVideo: AP

 
Článek

Přehlídka ukázala, že KLDR skutečně nyní klade důraz na rozvoj ekonomiky země. Téměř polovina prostoru ale údajně byla věnována „úsilí civilistů na pozvednutí ekonomiky”, uvedla agentura AP.

Foto: Kin Cheung, ČTK/AP

Severokorjská samohybná děla na přehlídce

Přehlídka byla ostře sledována, protože mohla naznačit, jak vážně to míní Severní Korea s denuklearizací Korejského poloostrova, kterou slíbil vůdce Kim Čong-un při setkání s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem i americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Velkolepá prezentace balistických raket by byla mnohými vnímána jako provokace, uvedla stanice BBC.

Foto: Kin Cheung, ČTK/AP

Rakety na přehlídce byly jen krátkého doletu

I přes absenci mezikontinentálních raket označila agentura AP průvod centrem Pchjongjangu za „obří”. Raket sice bylo méně, ale nechyběly tanky, a hlavně velké množství jednotek pochodujících parádním krokem.

Foto: Kin Cheung, ČTK/AP

Přehlídka v Pchjongjangu

Důraz na hospodářství podle AP podtrhuje novou strategii severokorejského vůdce Kim Čong-una, který nyní upřednostňuje rozvoj ekonomiky. Ranní přehlídky se zúčastnil, ale nepromluvil k davům. Projev předsedy parlamentu Kim Jong-nama se nesl v umírněném duchu.

Foto: Kin Cheung, ČTK/AP

Severokorejský vůdce Kim Čong-un se při přehlídce držel za ruku s čínským hostem Li Čan-šuem.

Už v sobotu večer se konaly velké spartakiádní hry na stadiónu, jichž se účastnily tisíce Severokorejců. I tato slavnost, obnovená po pěti letech, se zaměřovala na rozvoj ekonomiky. Zájem o ni byl značný, cena lístků stoupla z původních 2500 korun na osminásobek.

Oslav se účastnila také čínská delegace.

Reklama

Výběr článků

Načítám