Hlavní obsah

Velitel sil v Afghánistánu převedl zvláštní jednotky pod své velení

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Velitel koaličních sil v Afghánistánu generál Stanley McChrystal převedl pod své velení většinu zvláštních jednotek působících v zemi. Chce tak zajistit nižší počet obětí útoků spojenců mezi civilisty, informoval deník The New York Times (NYT).

Foto: Jim Watson, Reuters

Velitel sil USA a NATO v Afghánistánu generál Stanley McChrystal

Článek

Pár dní poté, co bylo zjištěno, že se oběťmi nočních útoků amerických zvláštních sil ve východní provincii Paktíja staly i dvě těhotné ženy a náctiletá dívka, přiznal McChrystal, že občas mezi jednotkami pod různým velením docházelo k nedorozuměním. „Jedna ruka dělá něco, druhá cosi jiného, obě se snaží o správnou věc, ale výsledek není dobrý,“ řekl.

Dosud spadala většina zvláštních jednotek pod centrální velení řízené generálem Davidem Petraeusem. Mezi jednotkami, jimž bude přímo velet někdo jiný než McChrystal, zůstávají například speciální síly námořnictva Seals, komando Delta Force, či jednotky, které mají na starosti vězně na základně Bagrám. Opatření se týká jen armády, akce CIA budou nadále řízeny z jejího ústředí v Langley ve státě Virginie.

NYT upozornil, že i když spojenci opakovaně mohou za incidenty, při nichž umírají civilisté, McChrystalovi se podařilo jejich počet snížit. Z části se na tom podílí jeho předchozí direktiva o omezení noční náletů.

Roste počet stížností na sexuální útoky

V úterý Pentagon také oznámil, že v armádě mezi předloňským říjnem a loňským zářím vzrostl počet stížností na sexuálně motivované útoky, a to o 11 procent, uvedla ČTK. Oběťmi byli většinou příslušníci ozbrojených sil, v některých případech ale také civilisté. Počet ohlášených sexuálních útoků roste už druhým rokem po sobě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám