Hlavní obsah

Vědci vyvinuli novou vakcínu proti ptačí chřipce

Právo, svj, MIS

Ve Spojených státech se na myších s úspěchem testovala nová vakcína, která by mohla lidstvo spolehlivě chránit před ptačí chřipkou. Vakcína proti viru H5N1, kterou s pomocí genového inženýrství vyvinuli vědci v USA, by měla nabídnout širší ochranu, dlouhodobější účinek a její výroba by měla být jednodušší, rychlejší i levnější, než příprava dosavadních vakcín proti chřipce. Informoval o tom minulý týden americký časopis The Journal of Infectious Diseases.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Dosud se ptačí chřípka léčí antivirotikem Tamiflu

Článek

Virolog a šéf týmu Suresh Mittal listu potvrdil, že nová vakcína proti viru H5N1 prodloužila ochranu naočkovaných myší o rok i déle. Dodal, že zatím není jasné, zda bude mít látka stejný ochranný účinek i na lidské tělo.

Nejméně 16 společností pracuje na vakcíně, která by lidi před ptačí chřipkou ochránila. Příprava očkovací látky je ale nesmírně složitá. Dosud se vyráběla v drůbežích vejcích, kde rostla i šest měsíců, viry však volně v přírodě mutují mnohem rychleji.

Místo dosud používaných drůbežích vajec na produkci vakcín nyní vědci z Purdue University ve spolupráci s Centrem pro kontrolu a prevenci chorob (CDC) v Atlantě použili mutovaný virus, tzv. adenovirus, do kterého vpravili geny dvou typů H5N1 ptačí chřipky. Mutovaná forma adenoviru není schopna se dále množit, nemůže tak vyvolat v těle člověka žádnou chorobu. Tato nová technologie může podle vědců

znamenat revoluční posun ve výrobě vakcín.

„Vakcíny založené na adenovirových vektorech (nosičích) jsou velice atraktivní příležitostí i pro rozvojové země. Výroba je možná v místě a finančně dostupná,“ podotkl jeden z vědců pracujících na nové vakcíně proti ptačí chřipce, Suryaprakash Sambhara z CDC.

Tamiflu nepomůže vždy

Za nejúčinnější lék na ptačí chřipku bylo dosud považováno antivirotikum Tamiflu, které se dá na předpis zhruba za 900 Kč koupit i v českých lékárnách. Světová zdravotnická organizace (WHO) ale v únoru informovala, že odolnost sezónního chřipkového viru H1N1 vůči léku Tamiflu je daleko větší, než se všeobecně očekávalo. Podle odborníků to vyvolává znepokojivou otázku, nakolik by byl tento lék účinný v případě světové pandemie, kterou by mohl vyvolat příbuzný virus H5N1.

Tamiflu patří do skupiny léků, které brání viru chřipky v šíření uvnitř těla. Pomáhá tak zmírnit nepříjemné příznaky infekce, nebo jim i předejít, nejde však o vakcínu. Lék se hlavně musí nasadit velmi rychle po nákaze.

Odborníci varují před zbytečným užíváním Tamiflu. V Japonsku zemřeli loni v zimě dva lidé, kteří lék brali. Existuje údajně nepotvrzená možnost, že lék může vyvolat těžkou depresi vedoucí k sebevraždě.

Podle WHO bylo od roku 2003 nakaženo chřipkovým virem ptačí chřipky nejméně 381 lidí, z toho jich zemřelo 240. Zatím bylo zaznamenáno jen několik případů přenosu infekce z člověka na člověka. Naposledy před dvěma týdny čínští zdravotníci potvrdili, že loni v prosinci v provincii Ťiang-su nakazil 24letý syn svého 52letého otce.

Nákaza však hrozí i jinde, a to i v rozvinutých zemích. Například v Jižní Koreji bylo od začátku dubna kvůli ptačí chřipce vybito více než 1,3 miliónu kusů drůbeže.

Reklama

Výběr článků

Načítám