Hlavní obsah

Ve Fukušimě jsou díry, pomoc nabízejí důchodci, aby mladí mohli mít děti

Novinky,
Tokio

V betonových jímkách u jaderných reaktorů 1 a 2 fukušimské elektrárny byly zjištěny otvory. Jímky přitom mají sloužit k případnému zachycení radioaktivního materiálu, uvedla CNN s odvoláním na zprávu provozovatele Tepco. Protože v reaktorech stále panuje relativně vysoká radioaktivita, nabídli svou pomoc bývalí zaměstnanci jaderných elektráren v důchodu, aby nebyla poškozena plodnost mladých zaměstnanců.

Článek

Provozovatel elektrárny Tepco uvedl, že otvor o průměru tři centimetry se objevil v jímce prvního reaktoru asi 18 hodin po zemětřesení. V druhém reaktoru, odkud unikalo nejvíce radioaktivity, je otvor široký deset centimetrů a vytvořil se asi 21 hodin po zemětřesení.

Po explozi vodíku v druhém reaktoru, k níž došlo, protože nefungovalo chlazení, se vytvořil druhý otvor o přibližně stejném průměru deseti centimetrů.

Právě těmito otvory unikala radioaktivita. V prvních třech reaktorech se navíc z větší části roztavily palivové tyče. [celá zpráva]

Pomoc veteránů

Více než 160 bývalých zaměstnanců jaderných elektráren starších šedesáti let plánuje ustavit týmy veteránů, kteří by uvedli do provozu chladící systémy elektrárny. Chtějí nabídnout nejen zkušenosti, protože v jaderné energetice pracovali po desetiletí, ale také uchránit mladší kolegy, aby nebyli vystaveni radioaktivitě, uvedla tokijské zpravodajka listu Daily Telegraph Danielle Demetriou.

S ideou přišel 72letý Jasuteru Jamada, který pracoval na stavbě elektrárny. Zneklidnily ho zprávy, že jsou na tuto riskantní a pro zdraví nebezpečnou práci najímání nezkušení mladí dělníci.

„Nemůžeme nechat práci jen na mladých technicích. Mladí lidé, zejména ti, kdož plánují mít v budoucnu děti, by neměli být vystaveni radiaci," řekl.

V nebezpečném prostředí fukušimské elektrárny nyní pracuje na 1000 lidí včetně mladých najatých techniků. Pokoušejí se obnovit řízení bloků reaktorů a zprovoznit jejich chladící systémy.

Skupinu expertů starších šedesáti let by měla schválit spolu s provozovatelem elektrárny i vláda. Očekává se, že část vlády projekt podpoří.

Veteráni odmítají srovnání se starými piloty kamikadze, i když někteří říkají, že by byli ochotni položit i životy, aby se zabránilo tragédii.

Reklama

Související články

V Japonsku vypnuli elektrárnu Hamaoka

Japonský elektrárenský koncern Chubu Electric Power v sobotu vypnul poslední reaktor jaderné elektrárny Hamaoka, kterou vyřadil z provozu na žádost vlády...

Výběr článků

Načítám