Hlavní obsah

V Zambii začali shánět obviněné Čechy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lusaka

Úřady v Zambii začaly zjišťovat, jak se ze země dostali tři Češi, kteří tam byli obviněni ze špionáže, napsal ve čtvrtek list Zambia Daily Mail. Jiří Cetel, Jan Coufal a Michal Vebr se vrátili do Česka na konci loňského roku při utajené akci. Za údajné fotografování vjezdů do kasáren a základny zambijského letectva v Lusace jim hrozilo až 25 let vězení.

Foto: Archiv ČT24

Zleva: Michal Veber, Jiří Cetel a Jan Coufal

Článek

Zambijský ministr zahraničí Chishimba Kambwili listu sdělil, že nemá tušení, že se trojice obviněných Čechů vrátila do vlasti. "Nejsem informován o českých občanech. Ministr vnitra Kennedy Sakeni mi o tom nic nesdělil, neboť je služebně mimo město," řekl listu šéf diplomacie.

Deník proto začal shánět vyjádření ministra vnitra Sakeniho, který potvrdil, že se nachází mimo Lusaku, a novinářům řekl, ať kontaktují jeho tajemníka, který je neustále v kanceláři. Zastihnout ho se jim však nepodařilo.

Ani právník obviněné české trojice Kelvin Bwalya Fube nemá o osudu svých klientů ponětí. "Nemám absolutně žádné informace v této věci, protože jsem byl zaměstnán volebními peticemi," řekl Fube s tím, že totéž sdělil ministerstvu zahraničí.

Česko žádalo propuštění svých občanů

Češi byli zadrženi v říjnu a ve vazbě strávili sedm dní, poté byli propuštěni na kauci s tím, že nesmí opustit zemi a musí se hlásit na policejní stanici. Trojice všechna obvinění odmítala.

O propuštění trojice se vedle ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09) a prezidenta Václava Klause zasazovali i někteří poslanci Evropského parlamentu.

Okolnosti jejich návratu zůstávají nejasné. České ministerstvo zahraničí sice v neděli potvrdilo, že se vrátili domů, k otázce, zda muži do vlasti dorazili v utajení, se česká diplomacie ale nevyjádřila. Podle mluvčího ministerstva Víta Koláře bude zřejmě proces v Zambii pokračovat bez jejich přítomnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám