Hlavní obsah

V Tunisu zastavili činnost strany uprchlého prezidenta

Tuniské ministerstvo vnitra v neděli oznámilo, že v zájmu stabilizace země byla zastavena činnost vládní strany nedávno uprchlého prezidenta Zína Abidína bin Alího. V televizním prohlášení úřad na pozadí pokračujících nepokojů v zemi uvedl, že brzy také požádá justici o rozpuštění strany.

Foto: Profimedia.cz

Uprchlý tuniský prezident Zín Abidín bin Alí s manželkou Lajlou

Článek

"Ve snaze ochránit hlavní zájem národa a zabránit jakémukoli porušení zákona ministerstvo vnitra rozhodlo zastavit veškeré aktivity Demokratického ústavního sdružení (RCD), zakázat veškeré schůze či shromáždění, které by organizovali její členové, a uzavřít všechny objekty této strany," upřesnilo prohlášení.

I po lednovém útěku autokratického prezidenta bin Alího, kterého k opuštění země přiměly pouliční demonstrace, RCD zůstala krátce vůdčí součástí vlády. Ovšem poté ze strany odešli například premiér Muhammad Ghannúší či dočasný prezident Fuád Mbazaa. Do konce ledna ze strany vystoupili všichni ministři vlády a byl rozpuštěn výkonný výbor strany.

Mladíka zasáhl granát s plynem

Zatímco v hlavním městě Tunisu byl o víkendu hlášen klid, na různých místech země propuklo nové násilí. Na něm se zčásti podíleli obyvatelé nespokojení s místními představiteli a zčásti skupinky vandalů a zlodějů. Ti jsou podle očitých svědků mnohdy placeni stranou RCD, aby vyvolávali zmatek, uvedla agentura AFP.

Násilnosti ve městě Kebílí 400 kilometrů jižně od Tunisu si vyžádaly smrt mladíka, kterého při srážkách s policií zasáhl do hlavy granát se slzným plynem, sdělily v neděli místní úřady.

Hlavní nepokoje byly ve městě Kíf na severozápadě Tuniska. V sobotu zde zahynuli dva lidé a 17 dalších utrpělo zranění, kdy policisté začali střílet do davu lidí požadujících odstoupení místního policejního šéfa. V neděli nespokojenci v Kífu zapálili policejní stanici a bandy mladých zaútočily na věznici s cílem osvobodit vězně. Armáda jim v tom zabránila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám