Hlavní obsah

V Tunisku zadrželi synovce atentátníka z Berlína, byl členem teroristické buňky

Tunis

Tuniské bezpečnostní síly zatkly v pátek synovce atentátníka z Berlína Anise Amriho a další dva lidi. Podle BBC to v sobotu oznámilo tuniské ministerstvo vnitra. Zatčeni byli ve městě Vaslátíja v guvernorátu Kajruán.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Anis Amri z doby, kdy žil u rodičů ve střední části Tuniska.

Článek

Ministerstvo uvedlo, že tři zadržení jsou ve věku 18 až 27 let a všichni byli členy „teroristické buňky napojené na teroristu Anise Amriho”.

Zadržený synovec se přiznal, že komunikoval se strýcem pomocí zašifrované aplikace Telegram. Podle policie také při výslechu řekl, že podporuje Islámský stát.

Čtyřiadvacetiletého Amriho zastřelila v pátek ráno poblíž Milána italská policie, když se pokusil vyhnout kontrole totožnosti a jednoho policistu při pokusu o útěk postřelil. Do Itálie se dostal přes Francii. Britská turistka Anne Lomaxová uvedla podle televize Sky News, že ho dva dny před dopadením viděla v Chamonix.

Amri v pondělí vjel s uneseným kamiónem na vánoční trh v Berlíně a zabil tam dvanáct lidí včetně jedné české občanky.

Přísahal věrnost IS

Islamistická agentura Amak v pátek zveřejnila video, na němž Amri přísahal věrnost chalífovi Islámského státu abú Bakrovi Bagdádímu státu vyzval k dalším atentátům. Radikalizoval se zřejmě v Itálii ve vězení, kde seděl od roku 2011 za žhářství. Podle listu Corriere della Sera ve vězení vyhrožoval spoluvězni, protože byl křesťan, a také oslavoval vystřílení redakce časopisu Charlie Hebdo.

Španělské ministerstvo vnitra v sobotu podle ČTK uvedlo, že prošetřuje informaci o možném spojení Amriho s občanem Španělska. Ministr vnitra Juan Ignacio Zoido to řekl španělskému rozhlasu s tím, že prověřovaný kontakt se měl uskutečnit přes internet.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám