Hlavní obsah

V Tunisku, Thajsku i Panamě zabíjí povodně

Minimálně devět lidí zemřelo v turisticky vyhledávaném Tunisku, kde přívalové deště způsobily rozsáhlé záplavy. Další velké povodně hlásí Haiti, Kostarika a Panama. I zde jsou hlášeny oběti na životech.

Článek

Při záplavách způsobených přívalovými dešti zahynulo v sobotu v Tunisku nejméně devět lidí a dalších osm je pohřešováno.

Lidé prý umírali v důsledku záplav především v hlavním městě Tunisu a na jeho severní a severozápadní periferii. Některé z obětí zahynuly v autech poté, co jim dovnitř natekla voda.

Přívalové deště začaly na severu Tunisku počátkem víkendu. Na několika místech znemožnily průjezd na dopravních komunikacích, a odřízly tak od světa některé vesnice.

Šest mrtvých Němců

Šest německých turistů a dva thajští průvodci se utopili poté, co je při sobotním průzkumu jeskyně v národním parku na jihu Thajska postihly náhlé záplavy.

:. Záchranáři odnášejí tělo jednoho z mrtvých německých turistů, kteří zemřeli v Thajsku. (Foto: REUTERS/Stringer. Kliknutím na obrázek jej zvětšíte do původní velikosti.)

Silný monzunový déšť a náhlé záplavy zastihly skupinu složenou zřejmě z jedné ženy, muže, tří dětí a dvou průvodců v sobotu odpoledne v jeskyni národního parku Kchao Sok v provincii Suráttchání.

Z jeskyně, kde voda zablokovala únikový východ, se podle místních záchranářů přes celonoční práci nepodařilo nikoho vyprostit živého. Ve stejné lokalitě podle policie před pár lety za podobných okolností zahynul belgický turista.

Lijáky a bahno zabíjejí v Kostarice

Několik dní silných dešťů a sesuvy bahna v Kostarice způsobily smrt 14 lidí. V sousední Panamě vyvolaly lijáky chaos mezi lidmi a mnoho z nich připravily o domov. Oznámila to agentura AFP s odvoláním na záchranáře.

:. Záplavy v Kostarice způsobily velké sesuvy půdy. (Foto: REUTERS/Juan Carlos Ulate. Kliknutím na obrázek jej zvětšíte do původní velikosti.)

Pod závalem bahna se ocitlo několik skromných domů ve městě Atenas západně od kostarického hlavního města. Záchranáři našli ve změti ruin a bahna 14 těl, která nejevily známky života. Bahno zavalilo obytnou čtvrť, kde žijí převážně rodiny chudých zemědělců.

Záplavy postihly také lázeňské středisko Parrita na Tichomořském pobřeží, kde se voda vylila z řek.

V Panamě se pohřešují dvě osoby a více než stovka přišla o přístřeší. Osmiletou dívenku odnesla voda, když se koupala v řece; druhá pohřešovaná osoba ve věku kolem osmdesáti let zmizela při práci na poli.

:. Na Haiti prší již čtrnáct dní a voda zde zcela zničila několik vesnic. (Foto Reuters. Kliknutím na obrázek jej zvětšíte do původní velikosti.)

Tři desítky obětí si vyžádaly záplavy, které trvají již čtrnáct dní na Haiti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám