Hlavní obsah

V Tibetu před výročím povstání proti Číně explodovaly nálože

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

Tibet si v úterý připomene půl století od neúspěšného pokusu vzepřít se nadvládě Pekingu a už tradičně tam mají čínské bezpečnostní složky co dělat, aby zamezily masovým nepokojům. Výbuchům dvěma podomácku vyrobeným náložím však v západní provincii Čching-chaj nezabránily. Nálože poškodily dvě auta.

Článek

Čínská média uvedla, že nikdo nebyl zraněn. Jedno poškozené auto bylo policejní vozidlo. Výbuchy následovaly po konfrontaci mezi místními obyvateli s policejními složkami.

Tibeťané si v úterý připomenou 50 let od neúspěšného protičínského povstání a Čína se obává opakování scénářů z loňských březnových nepokojů, které byly nejhorší za posledních dvacet let. Podle tibetských zdrojů si vyžádaly přes 150 mrtvých. Čína přiznala 19 obětí.

Peking oznámil zpřísnění bezpečnostních opatření a ostrahy hranic, protože se údajně obává kriminálních aktivit kliky exilového tibetského duchovního vůdce dalajlámy. Do Tibetu mají po celý březen zakázán vstup zahraniční turisté.

Tibet pod čínskou nadvládou Čínská armáda obsadila Tibet, který považuje za historickou součást svého území, v roce 1951. Tibetští aktivisté obviňují Peking z potlačování tradiční kultury v provincii a usilují o samostatnost Tibetu nebo přinejmenším o jeho výraznou autonomii v rámci Číny. Po povstání z roku 1959, které Čína potlačila, ze země do Indie odešel tibetský duchovní vůdce dalajláma. Na 80 000 Tibeťanů ho následovalo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám