Hlavní obsah

V Thajsku zatkli dva Čechy, kteří ukradli 74 miliónů

• Aktualizováno

Dva Češi, kteří v lednu 2008 u Hořic na Jíčínsku ukradli 74 miliónů z vozu bezpečnostní agentury Fénix, byli zatčeni v Thajsku. V sobotu o tom informovala agentura APA. Dvojici pomohl najít styčný důstojník rakouského kriminálního úřadu v Thajsku. České ministerstvo zahraničí však zatím neví, budou-li vydáni do vlasti. Na dva muže loni v listopadu vydal mezinárodní zatykač Krajský soud v Hradci Králové.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Tesárek (vlevo) a Josef Blažek

Článek

"Náš zastupitelský úřad v Bangkoku se případem zabývá, ale nemáme zatím podrobnosti k tomu, že budou vydáni. Zatím je to předčasné," řekl v České televizi Vít Kolář, tiskový mluvčí ministerstva zahraničních věcí.

Muže policie zatkla ve městě Pattaya a na jejich stopu ji přivedla těhotná přítelkyně jednoho z nich. Podle APA v Pattayi, jednom z nejznámějších turistických center, dvojice po svém útěku z Česka žila.

Josef Blažek a Rudolf Tesárek byli už dříve v České republice odsouzeni na deset let vězení. Odpykali si však pouze rok, protože bývalá ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová podala stížnost pro porušení zákona a oběma pachatelům výkon trestu přerušila. [celá zpráva].

Nový ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil ale loni v srpnu vzal stížnost zpět a soud vydal příkaz k jejich zatčení prostřednictvím eurozatykače i mezinárodního zatýkacího rozkazu.

Policie však ani jednoho z mužů nenašla.

Blažek s Tesárkem před soudem v Hradci Králové i později před odvolacím soudem obžalobu odmítli s tím, že jsou nevinní a s případem nemají nic společného. Zpochybnili také výpověď svého údajného komplice Milana Horycha. Ten se k podílu na krádeži přiznal a u soudu dostal pět let vězení.

Blažek a Tesárek jsou přáteli z českolipské posilovny a byli už dříve trestáni za podvod a ublížení na zdraví.

Vývoj případu
17. ledna 2008 - Členové posádky vozidla bezpečnostní agentury Fenix policii řekli, že byli při své zastávce u Sedmihorek na Semilsku přepadeni ozbrojeným mužem, který si vynutil vydání 74 milionů korun. Policie však krátce po činu začala prověřovat verzi, že na loupeži se podílela posádka a že čin se odehrál v Hořicích na Jičínsku.
2. února 2009 - Případem tří obžalovaných se začal zabývat Krajský soud v Hradci Králové. Řidič dodávky Milan Horych řekl, že jej k podílu na krádeži donutili jeho známý Rudolf Tesárek a Josef Blažek. Ti to ale odmítli. Z ukradených peněz se policii do loňského roku podařilo najít pouze malou část (necelé čtyři miliony korun).
31. března 2009 - Soud uložil Horychovi pět let, Tesárkovi a Blažkovi 12 let vězení. V srpnu 2009 pak pražský vrchní soud Tesárkovi a Blažkovi tresty snížil - pro každého na deset let.
Červen 2010 - Tehdejší ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová podala v kauze stížnost pro porušení zákona. Tesárkovi a Blažkovi přerušila výkon trestu. Oba však posléze zmizeli.
3. srpna 2010 - Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) vzal zpět stížnost Kovářové pro porušení zákona podanou k Nejvyššímu soudu.
29. září 2010 - Krajský soud v Hradci Králové vydal příkaz k zatčení uprchlých zlodějů Blažka a Tesárka, v listopadu 2010 pak vydal i eurozatykač a mezinárodní zatykač.
Prosinec 2010 - Ústavní soud odmítl stížnost Blažka, jeho desetiletý trest platí. Stejně tak rozhodl i letos v lednu v případě Tesárka.
14. května 2011 - Blažek s Tesárkem byli zatčeni v Thajsku. Podle rakouského tisku je pomohl vypátrat styčný důstojník rakouského kriminálního úřadu v Thajsku. Oba mají být vydáni do ČR.
Foto: Jiří Bednář, Právo

Milan Horych, v pozadí Rudolf Tesárek

Přehled největších loupeží v ČR
560 miliónů korun - 1. prosince 2007: Částka zmizela z budovy bezpečnostní agentury G4S Cash Services v Praze 3, kam podle policie vjela dodávka maskovaná jako firemní vůz agentury, do níž pachatel naložil ukradené peníze. Policie údajného zloděje zatím nedopadla.
153 miliónů korun - 16. září 2002: Ozbrojení lupiči přepadli na Evropské třídě v Praze 6 obrněný vůz, který převážel peníze z centrály Citibank. V listopadu 2007 policie případ odložila, později ale vyšlo najevo, že jsou z loupeže podezřelí Tomáš Půta a Maroš Šulej, členové takzvaného Berdychova gangu. Oba muže, kteří byli zadrženi před čtyřmi lety v Irsku, obvinili policisté v září 2010.
77 miliónů korun - 9. srpna 2006: Pět ozbrojených lupičů v policejních kombinézách přepadlo u Slavkova u Brna na Vyškovsku vůz bezpečnostní služby. Pachatele ani peníze se policii nepodařilo vypátrat, v únoru 2008 byl případ odložen.
74 miliónů korun - 17. ledna 2008: Členové posádky vozidla bezpečnostní agentury Fenix policii řekli, že byli při zastávce na Semilsku přepadeni ozbrojencem, který si vynutil vydání peněz. Podle policistů se však na činu, jenž se odehrál v Hořicích na Jičínsku, podílela posádka vozidla. Pachatelé včetně řidiče vozidla byli v roce 2009 odsouzeni - řidič na pět a další dva muži k deseti letům vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám