Hlavní obsah

V Thajsku chtějí pučisté premiéra do dvou týdnů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BANGKOK

Thajská armáda provedla vojenský převrat bez větších násilností. Šéfem puče proti premiérovi Thaksinu Šinavatrovi byl generál Sonti Búnjaratlakin, jenž slíbil Thajcům, že vojsko vrátí lidu moc do dvou týdnů.

Článek

Búnjaratkalin je předsedou Rady pro politické reformy, která je vojenskou juntou.

Během dvou týdnů by také měla být napsána nová prozatímní ústava. Podle prohlášení pučistů by vláda vytvořená po převratu neměla být u moci déle než jeden rok a volby by se měly konat v říjnu 2007.

Kandidátů na premiéra je podle generála víc. "Chceme někoho, kdo miluje demokracii a konstituční monarchii," řekl vůdce puče.

Zákaz shromáždění pro více než pět osob

"Rada pro politické reformy, která převzala moc, nemá v úmyslu řídit zemi sama. Vrátí proto moc lidu v rámci konstituční monarchie, co nejdříve to bude možné," řekl generál v předem avizovaném televizním vystoupení.

Thajská armáda také zakázala politická shromáždění více než pěti osob. Oznámila to v televizním prohlášení mluvčí vůdců úterního vojenského převratu, při němž byl v Thajsku svržen premiér Tchaksin Šinavatra.

Pučisté zároveň zavedli přísnou kontrolu domácích i zahraničních sdělovacích prostředků. Mluvčí dodala, že armáda vyzve studenty, aby dohlíželi na snahy o reformu thajské ústavy, a slíbila uspořádání "svobodných a spravedlivých voleb". Jejich termín ale neupřesnila.

Svržení premiéra Tchaksina Šinavatry bylo údajně nezbytné pro ukončení "vážných konfliktů" uvnitř thajské společnosti, které Šinavatra podle generála vyvolal a ohrozil tak jednotu země. Rada pro politické reformy, jak se vojenská junta nazvala, pozastavila platnost ústavy. Sonti Búnjaratkalin vyzval lid, aby zachoval klid a aby podporoval jeho úsilí o "ozdravení Thajska".

První převrat, který Thajsko zažilo za posledních 15 let, byl podle analytiků rychlý, dobře připravený a odehrál se v době, kdy se premiér Šinavatra nacházel na zasedání OSN v New Yorku. Při noční akci, která začala v úterý večer místního času, nezazněl jediný výstřel. Šinavatra je nadále ve Spojených státech.

Thajci jsou klidní

Vojenský převrat, který v úterý provedla thajská armáda, obyvatele země podle agenturních zpráv nijak neznepokojuje. Puč se obešel bez násilí a místní lidé i zahraniční turisté přítomnost vojáků a tanků v ulicích Bangkoku téměř přehlížejí, napsala agentura Reuters.

"Slyšeli jsme, že se něco děje a trochu jsme koukali na CNN," prohlásil dvaadvacetiletý izraelský turista Yael Rachmani na Khao San Road, slavném bangkockém útočišti pro "turisty-batůžkáře". "Není čeho se bát. Na tohle jsme zvyklí," dodal.

USA a Británie doporučují lidem do Thajska nejezdit

Spojené státy vyzvaly Američany, aby zvážili nutnost případné cesty do Thajska, kde v úterý proběhl vojenský převrat, při němž vrchní velitel pozemních vojsk generál Sonti Búnjaratkalin svrhnul premiéra Tchaksina Šinavatru.

I Velká Británie apelovala na své občany žijící v Thajsku, aby nevycházeli z domovů. Japonsko a Austrálie nabádají ke krajní opatrnosti v hlavním městě Bangkoku, kde vládní budovy obklopily tanky. Lidé by se měli především vyhnout politickým shromážděním a skupinám vojáků.

Sonti Búnjaratkalin

Generál Búnjaratkalin má blízko ke králi Pchúmipchonovi Adundétovi a bývá dokonce považován za neoficiálního mluvčího monarchie. Sonti Búnjaratkalin se narodil 2. října 1946 v provincii Patchumtchání ve středním Thajsku. V roce 1969 absolvoval vojenskou akademii a nastoupil ke královskému pozemnímu vojsku. V thajské armádě velel různým útvarům, včetně elitní speciální jednotky. V roce 2004 byl jmenován asistentem vrchního velitele pozemních sil.

Když se generál Búnjaratkalin před rokem ujímal funkce vrchního velitele pozemních vojsk Thajska, působil dojmem moderního profesionálního vojáka, který se nebude plést do politiky. V úterý svrhl tento devětapadesátiletý veterán vietnamské války thajskou vládu, vyhlásil stanné právo a pozastavil činnost ústavních institucí.

Jmenování Búnjaratkalina do čela armády mělo ale podle analytiků uklidnit tradičně nepokojný jih země, který je převážně muslimský a kde za poslední dva roky zemřelo při násilných akcích připisovaných muslimským separatistům na 1700 lidí.

ČTK

Reklama

Související témata:

Související články

Thajská armáda převzala moc, Bangkok zažil puč

Vysocí důstojníci thajské armády v čele se Sonthim Boonyaratkalinem se v úterý večer úspěšně pokusili o státní převrat. Armáda ustavila prozatímní vládu věrnou...

Výběr článků

Načítám