Hlavní obsah

V pondělí odletí na ISS první vesmírná turistka

KAZACHSTÁN

V pondělí odstartuje kosmická loď Sojuz k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) a na palubě ponese vedle dvou profesionálních kosmonautů také první vesmírnou turistku Anousheh Ansariovou.

Článek

Kromě Rusa Michaila Ťjurina a Američana Michaela Lopeze-Alegriaze je na palubě Sojuzu Ansariová, která chce díky cestě do vesmíru získá představu o "křehkosti" naší planety a "naší odpovědnosti" vůči ní. "Opravdu doufám, že se náš pohled změní, jakmile uvidíme Zemi poprvé z vesmíru," řekla.

Ansariová je ředitelkou americké telekomunikační společnosti. Narodila se v Íránu, kde žila do svých 16 let a poté emigrovala do Spojených států. Na svém skafandru proto ponese vlajky obou momentálně znepřátelených států. Členkou posádky Sojuzu se stala po vyřazení Japonce Dajsuke Enomota, který v srpnu neprošel lékařskými testy.

Čtyřicetiletá Ansariová se stane celkově 48. ženou, která se vydá do kosmu, a teprve čtvrtým civilním návštěvníkem, který musel za cestu zaplatit. Před ní se stejným způsobem do vesmíru podívali americký milionář Dennis Tito v roce 2001, o rok později Jihoafričan Mark Shuttleworth a v loňském roce další Američan Gregory Olsen.

Cena takového výletu dosahuje 20 miliónů dolarů (440 miliónů korun).

Zpoždění Sojuzu kvůli Atlantisu

Start ruské rakety byl původně plánován na 14. září. Odložen byl kvůli problémům s odletem raketoplánu Atlantis z floridského Mysu Canaveral, který se místo 27. srpna nakonec uskutečnil až 9. září.

Podle ruské vesmírné agentury Roskosmos má raketa odstartovat v pondělí 06:08 SELČ. Pokud bude loď vypuštěna v termínu, dorazí Sojuz ke stanici 20. září. Kapitán letu Lopez-Alegria spolu s Ťjurinem vystřídají na její palubě dva dosavadní stálé obyvatele Jeffreyho Williamse a Pavla Vinogradova, kteří byli dosud na ISS s německým astronautem Thomasem Reiterem. Ansariová by se měla s Williamsem a Vinogradovem vrátit 28. září zpět na Zemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám