Hlavní obsah

V Pekingu zavedli rozsáhlý zákaz kouření

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paking

Od pondělí platí v čínské metropoli přísný zákaz kouření ve všech vnitřních veřejných prostorách, včetně pracovišť a veřejné dopravy. Tímto krokem se Peking snaží odvrátit hrozící zdravotní krizi vyplývající z vysokého počtu kuřáků v zemi.

Foto: Reuters

Čínský metař před olympijským stadiónem se symboly zákazu kouření

Článek

Hlavní pekingské letiště uzavře své tři kuřácké místnosti a na 600 městských autobusových zastávkách budou vyznačené speciální kuřácké prostory.

Dosud v Pekingu platil částečný - a nepříliš dodržovaný - zákaz kouření, za jehož porušení mohl přistižený hříšník dostat pokutu deset jüanů (asi 40 korun). Tato pokuta se od pondělí zvyšuje na 200 jüanů.

Foto: Reuters

Čínské školačky s rouškami se symbolem zákazu kouření

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) kouří asi 300 miliónů Číňanů, včetně zhruba poloviny všech dospělých mužů. Pasivnímu kouření je vystaveno 740 miliónů obyvatel země, jejíž populace čítá asi 1,33 miliardy lidí.

Podle WHO v Číně ročně umírá víc než 1,3 miliónu lidí na rakovinu plic; to představuje třetinu celosvětového počtu úmrtí na tento druh rakoviny.

Foto: Reuters

Číňané tančí před symboly se zákazem kouření v rámci jeho propagace

I v dalších částech země už byly vyhlášeny různě přísné zákazy kouření včetně zákazu prodeje cigaret nezletilým. K prosazování těchto opatření ale přistupují místní úřady jen zřídka, pokud vůbec.

Díky nízkým daním jsou cigarety v Číně velmi dostupné. Levnější značky se dají pořídit v přepočtu za zhruba 25 korun za krabičku. Počet kuřáků podle dostupných údaj neustále stoupá, především mezi mladými lidmi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám