Hlavní obsah

V Pekingu zadrželi britského novináře, který točil protibetský protest

ČTK, aš, Novinky, The Guardian

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING
Aktualizováno

V Pekingu bylo ve středu zadrženo nejméně osm lidí v souvislosti s demonstrací aktivistů bojujících za práva Tibeťanů. Kromě aktivistů z americké skupiny Studenti za svobodný Tibet byl zatčen i britský novinář John Ray z ITV News.

Foto: Nir Elias , Reuters

Policisté brání natáčení demonstranta v tričku Free Tibet.

Článek

Ray se pokoušel zaznamenat protest aktivistů, kteří několik set metrů od olympijského stadiónu v Parku etnických menšin rozvinuli na mostě transparent s nápisem Svobodný Tibet. Dva vyvěsili plakát, další se v tričkách Free Tibet se k sobě vzájemně přivázali pouty u hlavní brány parku.

Okamžitě se za nimi vrhla skupina zahraničních novinářů, kteří se je pokoušeli vyfotografovat. Byl mezi nimi i John Ray z ITV, který ale zaostal za hlavní skupinou novinářů a čtyři nebo pět policistů jej povalilo na zem.

"Protibetští protestující byli v parku, John Ray běhal za nimi a za ním běžela policie," řekla novinářům Bessie Du, pekingská produkční ITV News, která situaci sledovala zpovzdálí. Policisté podle jejích informací strčili Raye do antonu, přestože se jim snažil ukázat olympijskou novinářskou akreditaci.

:.Policisté odstraňují transparent Free Tibet.foto: Reuters/Nir Elias

"Jsem britský žurnalista,“ křičel Ray, kterého vlekli k výslechu do restaurace. "Měl jsem akreditaci v kapse, ale nenechali mě, abych jim ji ukázal,“ dodal novinář, který nakonec skončil v antonu.

"Obviňovali mě, že jsem se pokusil rozvinout tibetský transparent. Já jsem se nikdy nepokoušel rozvinout transparent, nikdy jsem neměl žádný transparent ani propagační materiály. Prostě jsem dělal reportáž z demonstrace, ale neúčastnil jsem se jí," uvedl novinář poté, co byl po půlhodinovém zadržování a vyslýchání propuštěn.

:.Policisté odvádějí demonstranta v tričku Free Tibet.foto: Reuters/Nir Elias

Číňané přitom slíbili před začátkem her, že nebudou novinářům bránit v práci. Úřady se už omluvily japonským novinářům, kteří byli zbiti v provincii Sin ťiang, kde se pokoušeli zaznamenat ujgurský atentát.

MOV zásah policie kritizuje

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) zásah proti Rayovi kritizoval. "Pozice MOV je jasná: média musí mít svobodu podávat zprávy o olympijských hrách," uvedli zástupci výboru. "Snažíme se získat všechna fakta o tom incidentu a pokud to bude nutné, budeme si stěžovat u zodpovědných úřadů," doplnili.

Mezi protibetskými aktivisty zadrženými ve středu byli především Američané, Kanaďané i dcera tibetských uprchlíků, která přicestovala z Japonska. Podle úřadů demonstranti porušili čínský zákon neumožňující protestovat v některých místech.

:. Policisté u demonstrantů tričkách Free Tibetfoto: Reuters/Nir Elias

Reklama

Výběr článků

Načítám