Hlavní obsah

V Pákistánu zbourali úkryt bin Ládina

Novinky,
Abbottabád

Dům v pákistánském Abbottabádu, kde se skrýval Usáma bin Ládin, byl zbourán. Demoliční práce bez předchozího oznámení začaly o víkendu. Podle agentury AFP byla celá budova stržena a nedotčena zůstala jen zeď, která pozemek chránila.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

V Pákistánu zbourali úkryt bin LádinaVideo: Reuters

 
Článek

Demolice byla zahájena v sobotu, kdy do komplexu přijela rypadla a nastoupili muži s pneumatickými kladivy. [celá zpráva]

Do blízkosti komplexu, ve kterém loni 2. května zabilo americké komando šéfa teroristické sítě al-Káida, nemohli ani novináři. Kolem bylo několik set policistů a vojáků.

O demolici se údajně rozhodlo už krátce po útoku, ale na provedení se čekalo, dokud nebudou zajištěny všechny stopy pro právní komisi vyšetřující americkou operaci.

„Když komice dokončila svou práci a my jsme komplex nepotřebovali pro další vyšetřování, bylo rozhodnuto, že se strhne,“ řekl nejmenovaný pákistánský představitel.

Zapomeňte na Usámu

Práce postupovaly rychle. Betonové bloky nakládaly nakladače na auta, která je odvážela.

Pákistánský představitel dodal: „Vnější zeď zůstane nedotčena. Zatím nevím, jaké jsou další plány do budoucnosti. Napřed odvezeme trosky.“ Podle něj byl komplex před zahájením demolice předán do civilních rukou.

Spekuluje se, že důvodem bylo, aby se dům nestal poutním místem pro obdivovatele al-Káidy, i když podle BBC jde spíše o snahu vlády, aby se na přítomnost bin Ládina ve městě co nejrychleji zapomenulo.

Reklama

Výběr článků

Načítám