Hlavní obsah

V Pákistánu zatkli lidi podezřelé z přípravy atentátu v New Yorku

Islámábád/New York

V Pákistánu byly zadrženy nejméně čtyři osoby podezřelé, že byly ve spojení s Američanem pákistánského původu, který byl zatčen kvůli pokusu o atentát na newyorském Times Square z počátku května. V pátek to oznámila agentura Reuters.

Foto: Reuters

Faisal Shahzad

Článek

"Zadrželi je kvůli podezření, že znali Faisala Shahzada," řekl nejmenovaný pákistánský bezpečnostní činitel. Jmenoval přitom Američana pákistánského původu, který byl v New Yorku zatčen kvůli neúspěšnému pokusu o atentát na náměstí Times Square 1. května.

"Zatím jsme definitivně nestanovili, zda byli zapleteni do toho, co udělal," dodal zdroj. Jeden z nich byl spojen s cateringovou společností, o niž americké velvyslanectví v Pákistánu uvedlo, že by mohla být napojena na teroristy. Zajišťovala občerstvení na recepcích.

Třicetiletý Američan pákistánského původu Faisal Shahzad se pokusil zaútočit v New Yorku 1. května pomocí auta naplněného výbušninami. Po zatčení se k činu přiznal a s vyšetřovateli prý spolupracuje. Shahzad tvrdil, že jednal sám a že není ve styku s žádnou radikální skupinou. Také ale řekl, že absolvoval výcvik v pákistánském Vazíristánu.

Ve středu Faisal Shahzad stanul před americkým soudem. O den později bylo uvedeno, že Aftab Khan zadržený ve Watertownu byl ve spojení s Faisalem. Měl na stole obálku s jeho jménem a telefonním číslem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám