Hlavní obsah

V největší ruské vodní elektrárně zahynulo 11 lidí

Novinky,
Moskva
Aktualizováno

Největší ruská vodní elektrárna Sajano-Šušenská, ležící na jihu Sibiře na Jeniseji, musela být v pondělí ráno po nehodě odstavena poté, co voda zaplavila halu elektrárny a přilehlé místnosti, uvedla tisková agentura RIA Novosti. Nejméně jedenáct lidí zemřelo, 14 bylo zraněno a desítky dalších se pohřešují.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Přehrada Sajano-Šušenskaja

Článek

K nehodě došlo ve 4:42 moskevského času (2:42 SELČ). Odpoledne byal nalezena osmá oběť.

„Osm lidí zahynulo a 11 dalších bylo zraněno,“ řekla agentuře Reuters mluvčí ministerstva pro mimořádné události Butěnková. „Obyvatelům nehrozí žádné nebezpečí, dodala. Záchranáři se obávají, že počet obětí může být vyšší, některé místnosti zatím zůstávají zaplavené. BBC dodala, že se pohřešuje 54 lidí.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Přehrada Sajano-Šušenskaja

Podle mluvčího sibiřského oddělení ministerstva pro mimořádné události Dmitrije Kudrjavceva zřejmě tragédii způsobil prudký nárůst tlaku, i když podle Butěnkové úřady nevyloučily možnost, že nehodu zavinila exploze. Tomu nasvědčuje i další šetření.

Vladimir Markin z Vyšetřovacího výboru Ruské federace sdělil, že při opravě jednoho z agregátů ve strojovně závodu explodoval olejový transformátor. "Výbuch prorazil stěny a strop ve strojovně, kde se nacházejí turbíny, v důsledku čehož začala do strojovny pronikat voda," uvedl podle ČTK Markin. Průniku vody do sálu se prý už podařilo zabránit.

Podle mluvčího společnosti RusHydro Jevgenije Druzjaka opravy už začaly. „Škody by mohly dosáhnout stovek miliónů rublů,“ dodal.

Největší ruská vodní elektrárna Sajano-Šušenská , která byla spuštěna v roce 1978 a má výkon 6400 megawattů, je hlavním dodavatelem elektrické energie pro dvě blízké hliníkárny společnosti RUSAL, jež je největším producentem hliníku na světě. RUSAL ale tvrdí, produkce hliníku v továrně Sajanogorsk běží normálně, protože se podařilo přejít na dodávky elektřiny z Krasnojarska a Kemerova.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám