Hlavní obsah

V Mali jsme selhali, přiznal po zprávě o popravách Pentagon

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Bamako

Americká armáda špatně vycvičila malijské vojáky, kteří v současnosti s podporou francouzských jednotek postupují proti islamistům na severu země. Poté, co se na veřejnosti objevila zpráva, že armáda na dobytých územích svévolně popravuje, přiznal velitel sil USA v Africe (Africom) generál Carter Ham, že američtí instruktoři se při výcviku Malijců dopustili chyb.

Foto: Eric Gaillard , Reuters

Malijští vojáci v Niono

Článek

Armáda podle Hama selhala, když malijským vojákům nevštípila také „etické hodnoty a vojenský mravní ráz“. „Soustředili jsme se téměř výlučně na taktické a technické záležitosti,“ připustil Ham.

Velitel poznamenal, že při výcviku je také vojákům potřeba vštípit zásadu, že „když si obléknou uniformu svého národa, přijímají odpovědnost za obranu a ochranu svého národa, poslušnost legitimní civilní vládě a závazek, že budou jednat podle zákona“.

Generálova slova citoval server BBC den poté, co francouzská vláda ve čtvrtek potvrdila, že postupující malijští vojáci na dobytých územích svévolně popravují Araby i etnické Tuaregy.

Američané místní jednotky, stejně jako vojenské útvary okolních zemí, cvičili několik posledních let, jelikož se Washington obává šíření vlivu radikálů napojených na síť Al-Káida v severní Africe.

Byla to přitom právě malijská armáda, která akcelerovala nástup islamistů. Ti totiž ovládli sever země v důsledku vojenského puče z března loňského roku.

Armáda postupuje

Radikálové v saharských oblastech severu, které jsou větší než Francie, zavedli islámské právo šaría a mimo jiné zakázali hudební produkce. Když se vydali směrem na hlavní město Bamako, vpadli do Mali 11. ledna francouzští vojáci na základě prosincové rezoluce Rady bezpečnosti OSN.

Francie má v Mali na 2000 vojáků a brzy se k nim má připojit víc než tisíc nigerijských vojáků a také jejich čadští kolegové.

V pátek zahájila malijská armáda podporovaná Francouzi novou ofenzivu. Jednotky postoupily dál na sever a dostaly se k městu Hombori, uvedla agentura Reuters.

Reklama

Související články

Francouzi dobyli další město v Mali

Francouzské a maliské jednotky v pondělí bez boje vstoupily do města Diabaly na východě země, které minulý týden obsadili islámští radikálové. Ti se stáhli už...

Výběr článků

Načítám