Hlavní obsah

V Malawi pořádají hony na albíny. Věří, že jejich ostatky obsahují zlato

– Mala

V Malawi na jihovýchodě afrického kontinentu se množí případy útoků na albíny. Místní obyvatelé totiž věří, že jejich těla ukrývají magickou moc, a tak albíny vraždí a jejich ostatky zneužívají k rituálům. S částmi těla se dokonce obchoduje. Upozornila na to organizace Amnesty International (AI). Od listopadu 2014, kdy se začaly útoky na tuto menšinu počítat, už jich úřady evidují 69.

Albíni jsou v Malawi terčem vražedných útokůVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

„Lidé s albinismem v Malawi žijí ve strachu z útoků kriminálních gangů a někdy i rodinných příslušníků. Ve společnosti na Malawi panuje obecná víra, že mají ostatky albínů kouzelnou moc. Někteří lidé věří, že obsahují zlato, a proto se albíni stávají terčem útoků,“ citovala agentura Reuters prohlášení AI.

Někteří lidé dokonce věří, že pohlavní styk s albínem může vyléčit nákazu virem HIV.

Albínům chybí pigment, a vyznačují se proto světlou pokožkou, vlasy i ochlupením.

Krvavý duben

Letošní duben byl podle AI vůbec nejkrvavějším. Podle dostupných informací byli za tento měsíc v Malawi zavražděni čtyři albíni, přičemž jednou z obětí bylo ani ne dvouleté dítě.

Za uplynulých devatenáct měsíců pak úřady zaznamenaly vraždu osmnácti Albínů a únos dalších pěti.

Agentura Reuters přinesla příběh Agness Jonathanové, která se stará o dvě dívky albínky a byla svědkyní jednoho takového útoku. Její bratranec - kterého podle svých slov považovala za vlastního bratra - se mladší z dívek pokusil odvléct, vesničané ji ale zachránili a příbuzného předali policii.

„Šla jsem na pole a nechala doma děti. Když jsem byla pryč, přišli do domu tři muži a starší dítě, Agness, začali bít. To mladší popadli a běželi s ním do buše. Agness za mnou přiběhla na farmu, aby mi řekla, co se stalo. Pár vesničanů začalo mladší dítě honit a povedlo se jim ho zachránit, když ho únosci pohodili do křoví. Jednoho z nich chytili a přivedli na policii v Zombě,” vylíčila Jonathanová dramatické okamžiky Reuters.

Podobné útoky jsou hlášeny z celé země a přibývá jich. Proč tomu tak je, není jasné. Podle AI může být na vině sucho a nezaměstnanost, která vede zbídačelé obyvatele k zoufalé snaze jakkoliv přijít k penězům, třeba i prodejem ostatků albínů.

Malawi má 16,5 miliónu obyvatel, z toho okolo 10 tisíc podle odhadů tvoří albíni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám