Hlavní obsah

V libyjské Syrtě někdo likviduje předáky Islámského státu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velitele extremistů z Islámského státu (IS) v Libyi likviduje neznámý odstřelovač. V rodném městě někdejšího diktátora Muammara Kaddáfího Syrtě během deseti dnů na dálku přesně mířenou střelou zastřelil tři jejich předáky. Uvedl to server Libya Prospect.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

IS má město ve svých rukou od loňska. Jeho bojovníci podle nepotvrzených zpráv na sociálních sítích nyní Syrtu pročesávají v honbě za neznámým odstřelovačem, který ve virtuálním světě dostal přezdívku Lovec Islámského státu.

Poprvé udeřil 13. ledna, když zastřelil Hamada Abdila Hadyho, jednoho z předáků IS původem ze Súdánu. Hady podle libyjského serveru vykonával soudní rozsudky podle fundamentalistického výkladu práva šaría.

O šest dní později zasáhla přesně mířená kulka Abú Muhammada Dernawího v blízkosti jeho bydliště a za čtyři dny později stihl stejný osud výše postaveného velitele radikálů Abdulláha Hamada al-Ansárího, kterého útočník zasáhl, když jeho oběť vycházela z mešity.

Není ale jisté, zda jde o dlouhodobější a soustředěnější akci proti velení IS v Syrtě. Britský list The Daily Mail upozornil, že takto kdosi už loni v červenci zastřelil kazatele, který hájil násilníky z Islámského státu.

Související téma:

Foto: ČTK/AP

Bojovníci Islámského státu v Sýrii. Ilustrační foto

IS má údajně v Syrtě 3000 bojovníků a ve městě zavedl zákaz kouření a požívání alkoholu. Stejně jako jinde, neváhají radikálové trestat hříšníky a nepohodlné osoby stětím hlavy nebo ukřižováním. Tisíce obyvatel před nimi z města uprchly.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám