Hlavní obsah

V Libyi se rozhořely boje o ropná pole

– Tripolis

Vzbouřenecká Libyjská národní armáda (LNA) pod vedením polního maršála Chalífy Haftara ve čtvrtek oznámila, že provedla letecké útoky poblíž ropných polí na jihozápadě země. Boje v oblasti přitom již ve středu krátce přerušily provoz na poli Al-Fíl. Země je tak po několika měsících svědkem obnovených střetů o velká ropná pole mezi znepřátelenými stranami, jež spolu od dubna bojují o kontrolu nad metropolí Tripolisem.

Foto: Aidan Lewis, Reuters

Libyjské ropné pole Al-Fíl.

Článek

Síly LNA útočily na jednotky spojené s tripoliskou vládou u zemědělského zařízení nedaleko pole Al-Fíl, kde se těží 70 000 barelů ropy denně. Ozbrojenci napojení na Tripolis se podle LNA ve středu na několik hodin ropného pole zmocnili, Haftarovy síly je však následně zahnaly a těžba se obnovila. I tam podnikla LNA letecké útoky, do kterých nasadila proudové letouny, které zaútočily na okraj pole a zničily vozidla protivníka.

Haftarova Libyjská národní armáda (LNA) spojená s vládou v Benghází a Tobrúku oznámila, že bitevními vrtulníky MI-35 napadla čadské opoziční síly, které se chystaly zaútočit na největší libyjské ropné pole Aš-Šarára. Čadské síly byly přitom údajně napojeny na vládu premiéra Faíze Sarrádže, jež sídlí v Tripolisu obléhaném od dubna Haftarovými silami.

Informace o útocích LNA však nelze podle agentury Reuters nezávisle ověřit.

Obě vlády bojují o ovládnutí země od roku 2014. I přes zbrojní embargo OSN jim přitom pomáhají okolní státy. Za Haftarem stojí především Egypt či Spojené arabské emiráty. Podle USA jej podporuje i Rusko, které to však odmítá. USA však přiznaly, že nedávno jednaly i s Haftarem.

Spojené státy jednaly se vzbouřeným libyjským polním maršálem

Svět

Turecko je zase hlavním zahraničním spojencem tripoliské vlády, jejíž legitimitu uznává i OSN. Premiér Sarrádž ve středu v Istanbulu podepsal s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem dohodu o prodloužení vojenské spolupráce. Turecko už dodalo milicím podporujícím Sarrádže bojové drony TB2 i obrněná vozidla Kipri.

V Libyi bojují ruští žoldnéři, padlé už převážejí do Ruska

Svět

Experti OSN v nedávno uniklé zprávě obvinili několik států včetně Turecka, Egypta a SAE, že využívají konflikt v Libyi jako zástupnou válku pro dosažení svých cílů v regionu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám