Hlavní obsah

V Konžské republice napadli novináře z AFP a listu Le Monde

Trojici novinářů francouzského deníku Le Monde a agentury AFP ve středu v Konžské republice napadla skupinka mužů, kteří se představili jako policisté, ale odmítli ukázat služební průkazy. K incidentu došlo ve chvíli, kdy řádně akreditovaní novináři jeli dělat rozhovor s kandidátem opozice v probíhajících prezidentských volbách v zemi.

Foto: Profimedia.cz

Volič ve volební místnosti v konžském Brazzaville

Článek

Dva žurnalisti AFP a jeden reportér listu Le Monde jeli v Brazzavillu v rámci zpravodajského krytí voleb na schůzku, ke které svolil opoziční lídr generál Jean-Marie Michel Mokoko. Ten krátce předtím na briefingu prohlásil, že neuznává předběžné výsledky nedělního prvního kola voleb, podle kterých současný prezident Denis Sassou Nguesso získal více než 67 procent hlasů a tak nejspíš zvítězí hned v prvním kole.

Novináře zablokovalo na silnici v hlavním městě asi 500 metrů od bydliště generála auto se čtyřmi muži. Ti podle AFP vystoupili a k novinářům se chovali hrubě, jednoho z redaktorů francouzské tiskové agentury uhodili do tváře. Údajní policisté jim kromě fotoaparátů a dalších novinářských zařízení také sebrali mobily a osobní doklady.

Chtějí podat žalobu

AFP proti napadení novinářů důrazně protestovala u místních úřadů. Novináři se v doprovodu zástupce vedoucího konzulátu Francie v Brazzavillu dostavili na policejní velitelství a hodlají podat žalobu. Mluvčí konžské vlády podle AFP nereagoval ani na opakované telefonické volání agentury.

Zvýšené napětí v zemi trvá od loňského října, kdy se podle volební komise více než 92 procent voličů vyjádřilo v referendu pro přijetí nové ústavy, která umožňuje Sassouovi Nguessovi se ucházet o třetí mandát hlavy státu v řadě. Opozice označila lidové hlasování za zfalšované a požaduje jeho zrušení.

Někdejší vojenský vůdce Sassou Nguesso Konžskou republiku vede s pětiletou pauzou v devadesátých letech od roku 1979. Podle předchozího znění ústavy by se už nemohl ucházet o prezidentský úřad, neboť by překročil věkový limit a funkci navíc zastával ve dvou po sobě jdoucích volebních obdobích. Dvaasedmdesátiletý Sassou Nguesso se ale rozhodl usilovat o další sedmiletý mandát.

Reklama

Výběr článků

Načítám