Hlavní obsah

V Kongu propukla další epidemie eboly

– Kinshasa • Aktualizováno

Na severovýchodě Demokratické republiky Kongo propukla epidemie eboly. Kolik lidí se už nakazilo, zatím není jasné. Světová zdravotnická organizace podle televize Sky News oznámila, že byla krvácivá horečka ebola potvrzena jako příčina smrti u nejméně tří lidí.

Foto: archív tvůrců

Ilustrační foto

Článek

Mluvčí Světové zdravotnické organizace Christian Lindmeier řekl televizi Sky News, že se nyní odborníci snaží vystopovat všechny, s kým přišli nakažení do kontaktu. Právě rychlá izolace infikovaných je v případě epidemie eboly klíčová.  

Ministerstvo zdravotnictví Konga v souvislosti se zprávou oznámilo, že byl v nemocnici v provincii Bas-Uele v uplynulém měsíci přijat pacient, u něhož testy rovněž potvrdily nákazu smrtícím virem. Štěstím v neštěstí je fakt, že se nemoc objevila v odlehlé lesní oblasti, která je řídce obydlena a riziko, že se nákaza rozšíří, je poměrně malé.

Kongo spolu s řadou dalších afrických zemí v roce 2014 prodělalo nejzávažnější epidemii eboly v historii. Od prosince roku 2013, kdy se v Guineji objevily první případy, zákeřný vir připravil o život více než 11 tisíc lidí a vyvolal obavy z pandemie. Za oficiálně skončenou Spojené národy epidemii označily až loni v lednu.

Šíření jedné z nejobávanějších nemocí na světě tehdy napomohla nepřipravenost zdravotnictví na epidemii takových rozměrů a fakt, že lékaři v mnoha případech neidentifikovali, o jakou infekci se jedná. V nemocnicích se tak nakazili další pacienti i zdravotnický personál.  

Krvácivá horečka ebola se šíří dotekem s krví a tělesnými tekutinami nakaženého. První příznaky se podobají chřipce, rychle se ale zhoršují. Později se přidává zvracení a krvácení, dále vnější i vnitřní krvácení. Nakonec dochází k rozkladu tkání.

Smrtnost se liší podle typu viru v rozmezí cca 30 až zhruba 80 procent. Smrt nebo postupné uzdravení nastává během zhruba deseti dní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám