Hlavní obsah

V JAR začal soud s Krejčířem v případu únosu a pokusu o vraždu

– 8. května (ČTK) - Jihoafrický soud má dnes začít projednávat případ,

Český podnikatel Radovan Krejčíř ve čtvrtek opět stanul před jihoafrickým soudem. Spolu s pěti společníky čelí obvinění z únosu, mučení a pokusu o vraždu. Soud byl v pondělí odložen kvůli nepřítomnosti nového soudce, který bude procesu předsedat. Přelíčení má pokračovat příští pondělí.

Foto: Siphiwe Sibeko, Reuters

Radovan Krejcir před soudem v Palm Ridge v Johannesburgu

Článek

Obětí zločinu, ze kterého je Krejčíř obžalován, byl podle prokuratury bratr drogového kurýra, který údajně pro Krejčíře převážel pervitin v hodnotě 24 miliónů randů (asi 44 miliónů Kč) a i s drogou zmizel. Český podnikatel ho prý chtěl přes jeho bratra vypátrat.

Krejčíř všechna obvinění popřel. Soud se má tímto případem zabývat do konce května. V dubnu byl Krejčíř nově obžalován také z podílu na loňské vraždě Zimbabwana Phumlaniho Ncubea, který pro něj prý pracoval jako vymahač dluhů. Tento případ bude soud projednávat odděleně. Policie podnikatele rovněž vyšetřuje v souvislosti s případem, v němž jde o přípravu vraždy elitního policejního detektiva a soukromého vyšetřovatele.

Klíčová postava podsvětí

Krejčíř žije v JAR od roku 2007, zatčen byl loni v listopadu a od té doby je ve vazbě. Čtyři jeho dosavadní žádosti o propuštění na kauci neuspěly. Jihoafrická média Krejčíře spojují nejméně s desítkou vražd a dalších trestných činů. Podle reportérů byl jednou z klíčových postav johannesburského podsvětí, za žádný trestný čin zde ale odsouzen nebyl.

Krejčíř na jih Afriky přesídlil ze Seychel, kam v roce 2005 utekl před policejním vyšetřováním v Česku. V Jihoafrické republice Krejčíř požádal o azyl, což komplikuje žádost o jeho vydání. Až do vyřešení azylového řízení totiž nemůže být kvůli uprchlickému statusu deportován. V Česku byl pravomocně odsouzen k 10,5 roku vězení za více než půlmiliardový daňový únik a další kauzy ještě neskončily.

Reklama

Výběr článků

Načítám