Hlavní obsah

V Japonsku se vrátili první evakuovaní do zóny u Fukušimy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

První lidé evakuovaní po havárii japonské jaderné elektrárny Fukušima se 1. dubna vrátili do svých domovů. Jako první dostalo šanci 357 obyvatel města Tamura. Během příštích dvou let by je mělo následovat až 30 000 lidí, kteří byli preventivně vystěhováni z ochranné zóny kolem elektrárny.

Foto: Issei Kato, Reuters

Evakuovaná Kimiko Kojamová ve svém domě v Tamuře

Článek

Jako první se do evakuované zóny mohou vrátit obyvatelé čtvrti Mijakodži, která je součástí města Tamura. Podle únorových průzkumů veřejného mínění, které si nechala vypracovat vláda a další strany, vyslovilo zájem vrátit se do svých domovů 44 procent obyvatel Mijakodži, kde je registrováno 117 domácností.

„Mnozí z našich přátel a sousedů se chtějí vrátit,“ řekla 69letá Kimiko Kojamová, která se vrací na farmu. „Není tu žádná práce. Mladí lidé se bojí radiace. Moje dcera sem kvůli radiaci nechtěla vzít vnuky,“ dodala.

Foto: Issei Kato, Reuters

Japonec u Tamury prochází přes pole Za ním jsou kontejnery s radioaktivní zeminou

Starosta města Tamura Jukei Tomicuka dodal: „Evakuace byla dlouhá a já jsem šťasten, že se můžeme nakonec vrátit domů. Pro Tamuru a její rodiny je to nový začátek.“

Evakuovaní obyvatelé čtvrti Mijakodži se již od jara 2012 mohli opakovaně vracet na své pozemky, aby rekonstruovali své domy, byli ale pečlivě sledováni a zpočátku nesměli zůstávat přes noc.

Foto: Issei Kato, Reuters

Brána do evakuované zóny u fukušimské elektrárny ve městě Okuma

Práce na obnově infrastruktury v Tamuře, včetně obnovy obchodů a zdravotnických zařízení, již byly dokončeny a úřady podle ČTK ujišťují, že dekontaminační práce snížily radiaci na bezpečnou úroveň, což je podle vládního nařízení maximálně 20 milisievertů za rok. Ti, kteří se vrátí, by měli mimo jiné dostat zapůjčené přístroje na měření radiace, takzvané dozimetry, aby mohli kontrolovat, nakolik jsou vystaveni záření.

Tamura je prvním městem v dvacetikilometrové bezpečnostní zóně, kam se lze vrátit. Vláda chtěla návrat umožnit již v říjnu, ale opozice to pozdržela.

Fukušimskou elektrárnu poškodilo zemětřesení 11. března 2011, kdy se po poruše chladicího okruhu roztavila jádra tří reaktorů. Evakuováno bylo 100 000 lidí.

Foto: Issei Kato, Reuters

Japonec prochází mezi rýžovými poli v oblasti Mijakodži ve městě Tamura.

Další obcí z evakuační zóny, která počítá s návratem obyvatel ještě v průběhu letošního roku, je Kawauči. Také tamní občané již přes den smějí navštěvovat své domy a od 26. dubna v nich budou moci i jednu noc přespat. Datum plánovaného definitivního návratu lidí do této obce nebylo zveřejněno. Kromě toho se uvažuje také o brzkém znovuosídlení města Naraha, píše japonský tisk.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám