Hlavní obsah

V Japonsku jsou stovky Čechů, spojení je problematické

Právo, Michael Švec

V Japonsku jsou momentálně stovky českých občanů. Právu to sdělil mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Tomio Okamura. Jak doplnil mluvčí české diplomacie Vít Kolář, trvale v zemi žije asi 250 Čechů, o počtu turistů nemá ministerstvo zahraničí přehled.

Foto: Reuters

Požár na letišti v Sednaj, přes které se přehnala vlna tsunami.

Článek

Podle odhadů AČCKA Japonsko ročně navštíví asi 5 tisíc českých turistů. Nejpostiženější oblast, prefekturu Mijagi s centrem ve městě Sendai, čeští turisté podle Okamury naštěstí příliš nevyhledávají.

V Japonsku však pobývají také studenti na výměnných pobytech, lidé ze smíšených manželství i čeští vědci. „Víme, že je tam zhruba 250 dlouhodobě žijících Čechů, a pak je tam řada turistů, jejichž počet neznáme,“ doplnil pro Právo Kolář. „Nedovolal se nám nikdo, ale to je tím, že je tam noc a špatně fungují mobily,“ vysvětlil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Následky obřího zemětřesení v Japonsku Video: Reuters

Filharmonici jsou v pořádku

V zemi je na turné Česká filharmonie, její členové jsou ale podle zprávy ČTK všichni v pořádku. V době zemětřesení byli na jihu země mimo nebezpečnou oblast. Filharmonici však kvůli katastrofě zrušili koncert v Kawasaki, plánovaný na 19. března.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Letecké záběry - vlna tsunami zaplavuje pobřežíVideo: Reuters

Právu se podařilo dovolat Tomáši Vostrému, zástupci české velvyslankyně v Tokiu. „Zastihl jste mě na letišti Narita asi 60 km východně od metropole, jsem tu už několik hodin a nemohu se dostat zpátky do Tokia, protože jsou uzavřené dálnice,“ popsal tíživou situaci.

„Nejdou telefony. Dovolal jste se mi nějakým zázrakem, nemám tedy bohužel informace o našich případných občanech v nouzi,“ uvedl Vostrý. Pak se hovor přerušil.

Reklama

Související články

Letecké záběry vlny tsunami v Japonsku

Japonsko zasáhla v pátek ráno po zemětřesení velká vlna tsunami. Na některých místech byla vysoká až 10 metrů. Záběry ukazují, jak masa putuje mořem a naráží...

Výběr článků

Načítám