Hlavní obsah

V Indonésii zachránili dvanáct pasažérů z potopené lodi

JAKARTA

V Indonésii zachránili ve středu dalších dvanáct lidí, kteří cestovali na trajektu, jenž se potopil v noci na sobotu v rozbouřeném moři u ostrova Jáva. Skupina vyšplhala na nepoužívanou ropnou plošinu. Dosud se podařilo zachránit 212 cestujících z trajektu. Po čtyř stovkách lidí se dále pátrá. Pátrá se i po troskách boeingu, který se zřítil v pondělí se 102 lidmi.

Článek

Tucet mužů byl proudem zanesen asi 200 kilometrů od místa, kde trajekt před čtyřmi dny ztroskotal. Přeživší jsou zesláblí, ale v pořádku, uvedl plukovník námořnictva Jan Simamora, který velí záchranným operacím. Podle něj se dosud podařilo vylovit z moře 212 lidí. Většina byla v záchranných člunech, nebo se držela trosek plavidla.

"Snažíme se ze všech sil najít další. Doufáme, že lidé v záchranných člunech jsou dosud naživu," řekl Simamora. V teplých vodách je naděje, že by mohli přežít.

Podle indonéských úřadů na palubě trajektu Senopati Nusantara, který se potopil poté, co do něj po dobu deseti hodin v prudké bouři bušily až pětimetrové vlny, cestovalo 628 lidí. [celá zpráva]

Mylné zprávy o zachráněných z boeingu pobouřily příbuzné

Indonéská armáda dále pátrá také po troskách Boiengu 737-400 nízkonákladové společnosti Adam Air, který se zřítil v pondělí i se 102 lidmi na palubě cestou na ostrov Sulawesi. V úterý bylo oznámeno, že se podařilo už najít vrak a dokonce dvanáct přeživších, pak ale byla zpráva dementována, což velmi pobouřilo pozůstalé. [celá zpráva]

"Nechápu, jak mohou úřady být tak bezcitné a rozšiřovat fámy, aniž by myslely na strádání těch, kdo čekají na zprávy o svých milovaných," řekla Ima Kulata, která nemá zprávy o své sestřenici a dvou neteřích.

"Dali nám naději, že uvidíme své blízké, ale byla to falešná naděje," sdělil Dorce Sundalangi, jehož dcera byla na palubě stroje.

Reklama

Související články

Záchranáři pátrají po ztraceném letadle

Řídící středisko v Indonésii ztratilo v pondělí kontakt s letadlem, které letělo z ostrova Jáva na ostrov Sulawesi. Z radarů zmizelo v sedm hodin ráno...

Výběr článků

Načítám