Hlavní obsah

V Indonésii vybuchla sopka, bezmála tři tisíce lidí musely do bezpečí

Jakarta

Na východě Indonésie v neděli evakuovali téměř 2800 lidí z 28 vesnic kvůli erupci sopky Ili Lewotolok. Sloup kouře a popela z jejího kráteru vystoupal do výšky 4 000 metrů. Ministerstvo dopravy vydalo upozornění pro letadla a místní letiště přerušilo provoz.

Foto: Antara Foto, Reuters

V Indonésii vybuchla sopka Ili Lewotolok na ostrově Lembata

Článek

Sopka leží v provincii Východní Nusa Tenggara na ostrově Lembata. O její činnosti informoval v neděli mluvčí agentury pro katastrofy Raditya Jati. Neví o žádných zraněných ani mrtvých, ale erupce podle něj vyvolala mezi lidmi v okolí paniku.

Na Filipínách natočili bouři v oblaku běsnícího vulkánu

Svět

Ili Lewotolok je aktivní s přestávkami od roku 2017. Indonéské středisko pro vulkanologické a geologické rizikové jevy v neděli zvýšilo úroveň nebezpečí v okolí Ili Lewotoloku na druhý nejvyšší stupeň na čtyřstupňové škále.

Foto: Muhammad Ilham, Reuters

Erupce sopky Ile Lewotolok v Indonésii

Ili Lewotolok se zvedá do výšky 5423 metrů a je nyní třetí chrlící sopkou v Indonésii - kromě ní je to i Merapi na Jávě a Sinabung na Sumatře. Agentura AP píše, že v Indonésii je více než 120 aktivních sopek.

V Mexiku soptí vulkán Popocatepetl, dým vystoupal do tří kilometrů

Amerika

Podle Reuters může v případě aktivních sopek na erupci dojít i po několika týdnech nebo měsících. V souvislosti se situací kolem Ili Lewotoloku agentura pro řešení katastrof vyzvala lidi z okolních vesnic i turisty, aby se drželi v nejméně čtyřkilometrové vzdálenosti od kráteru a byli si vědomi nebezpečí jedovatých plynů a stékající lávy.

Reklama

Související témata:

Související články

Erupci sopky Popocatépetl zachytila kamera

Největší mexická sopka Popocatépetl udržuje obyvatele jejího okolí v neustálém napětí. Poslední dny se totiž vulkán pravidelně zlověstně ozývá. Poslední erupci...

Výběr článků

Načítám