Hlavní obsah

V horách v Pákistánu zemřel Čech z Bursíkovy výpravy

PÁKISTÁN

Jeden ze členů české výpravy v pákistánských horách zahynul. Podle TV Nova se jedná o Jiřího Daňka z Vrchlabí. Úmrtí českého horolezce potvrdil i Petr Špunda z českého velvyslanectví v Pákistánu, jméno ale neuvedl. Vyvrátil však spekulace, že by se mohlo jednat o vicepremiéra Martina Bursíka (SZ), který se expedice rovněž účastní.

Článek

Daňkovo úmrtí Nově potvrdila matka člena expedice Jaroslava Kalenská. "Mělo se to stát minulý týden buď v pátek, nebo v sobotu," řekla televizi.

Výpravy se údajně mimo mnoha dalších horolezců zúčastnil také Bursík. Na některých webech se objevila informace, že Bursík v Pákistánu zemřel.

Špunda to ale vyloučil. Jeden z členů výpravy a aktuálně vedoucí týmu Pavel Klimeš Špundovi ve středu potvrdil, že Bursík je živ a zdráv. O totožnosti mrtvého ale nechtěl nic bližšího sdělit a ani nechtěl pomoc nabízenou českým zastupitelským úřadem.

Početnou českou výpravu na vrcholy Gašerbrumu I a II vedl původně Josef Nežerka, který se však již do České republiky vrátil a neměl o incidentu žádné bližší a ověřené informace. Velení v týmu předal právě Klimešovi, ten je zatím nezastihnutelný. Podle informací serveru výpravy se kritického výstupu účastnili ještě Josef Kalenský a právě Daněk.

Na konci července se z Pákistánu vrátilo šest členů výpravy a tento týden v úterý přijelo dalších dvanáct lidí včetně Nežerky. V Pákistánu měli prý aktuálně zůstat ještě čtyři Češi.

Podle spekulací některých zahraničních serverů na české horolezce, a nejen na ně, v oblasti vrcholů Gašerbrumu spadla lavina.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám