Hlavní obsah

V Hongkongu zemřel student zraněný při demonstracích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hongkong

V hongkongské nemocnici v pátek zemřel student, který při zásahu policistů na pondělní demonstraci spadl ze střechy krytého parkoviště.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Hongkongu se konají další demonstrace a vzpomínkové akce na počest zemřelého studentaVideo: AP

 
Článek

Dvaadvacetiletý Alex Chow, který studoval na hongkongské vědeckotechnické univerzitě, utrpěl při pádu poranění mozku a od pondělí byl v kómatu. Zemřel v pátek ráno, oznámily nemocniční zdroje bez podrobností.

Chow ze střechy třetího patra parkovacího domu spadl do druhého patra, když policie na místě zasahovala slzným plynem proti davu protivládních demonstrantů. Příčina studentova pádu nebyla stanovena, incident ale prohloubil odpor k policejním silám, které jsou obviňovány z příliš tvrdého postupu proti účastníkům protestů.

Demonstranti v Hongkongu zapálili kancelář agentury Nová Čína

Svět

Nové protesty

Lidé v Hongkongu během už pět měsíců trvajících protestů požadují demokratické reformy, smrt studenta v centru Hongkongu vyvolala novou vlnu odporu.

Stovky rozhořčených demonstrantů s obličeji zakrytými maskami při pátečním pochodu ulicemi požadovaly rozpuštění policejních složek a volaly po pomstě. Někteří lidé nesli bílé květiny a transparenty s nápisem "Hongkong je policejní stát". Protestující rovněž žádali spravedlnost pro zemřelého studenta a nadávali hlídkujícím policistům, které nazývali vrahy, uvedla agentura AP.

Foto: Elson Li, ČTK/AP

Jeden ze zraněných

Policisté proti demonstrantům pravidelně používají vodní děla, slzný plyn, pepřový sprej, obušky, gumové projektily a několikrát nasadili i ostrou munici. Policie zákroky zdůvodňuje radikalizací protestujících, kteří na příslušníky bezpečnostních sil často házejí kameny a zápalné láhve a ničí a zapalují obchody či stanice metra.

Našli ho v kaluži krve

Student Chow byl nalezen v pondělí brzy ráno v kaluži krve. Podle policie mladík s největší pravděpodobností skočil dolů z vyššího poschodí parkovacího domu. Policie nicméně nevyloučila možnost, že se student zřítil, když prchal před slzným plynem, který policisté krátce předtím začali v parkovacím domě rozprašovat. Policejní síly ale uvedly, že slzný plyn nestříkaly na demonstranty z bezprostřední blízkosti.

Tvrzení, že policisté mladíka shodili dolů a úmyslně zdržovali příjezd sanitky, policie rezolutně odmítla. Bezpečnostní kamery incident nezachytily.

Hongkongská policie slzným plynem rozehnala dav v maskách

Zahraniční

Hongkongská vláda vyjádřila nad smrtí studenta "velký zármutek a politování". "Policie již dříve uvedla, že přikládá tomuto případu velkou důležitost a že vede důkladné vyšetřování s cílem zjistit, co se přesně stalo," uvádí vládní prohlášení.

Foto: Dita Alangkara, ČTK/AP

Demonstranti v Hongkongu

K obětem spojovaným s protesty patří například muž, který se zabil, když se snažil pověsit transparent. Nebo žena, jež spáchala sebevraždu a v dopise na rozloučenou žádala stažení kontroverzního návrhu zákona, který by umožnil vydávání osob podezřelých z trestného činu do pevninské Číny.

Úřady tento návrh, který stál u zrodu protestů, již stáhly. Demonstranti však nadále požadují širší demokratické reformy, nezávislé vyšetření policejních zákroků, odstoupení správkyně Hongkongu Carrie Lamové a záruky pokračující nezávislosti na Pekingu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám