Hlavní obsah

V Hirošimě si připomněli svržení atomové bomby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hirošima

V japonské Hirošimě si v pondělí připomněli 67. výročí svržení atomové bomby. V hirošimském mírovém parku se shromáždilo na 50 000 lidí. Park leží nedaleko místa dopadu bomby v roce 1945. Při pietě zazněly výzvy k likvidaci jaderných arzenálů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Hirošimě u výročí svržení atomové bomby zazněl gongVideo: Reuters

 
Článek

Výbuch první atomové bomby zničil 6. srpna 1945 většinu města a zabil 140 000 z jeho obyvatel. Druhá bomba byla svržena o tři dny později na Nagasaki, kde zemřely další desítky tisíc lidí. Tyto útoky nakonec vedly ke kapitulaci Japonska.

Dnešní slavnostní ceremoniál, jehož se zúčastnili zástupci sedmi desítek zemí, začal rozezněním zvonu a chvílí ticha. U věčného ohně uprostřed parku byly umístěny květiny.

Foto: Reuters

Vypuštění holubů u památníku v Hirošimě

Hirošimský starosta Kazumi Macui prohlásil, že Japonsko musí sehrát výraznější roli v globálním úsilí o odzbrojení. Vyzval světové vůdce, aby město navštívili a "hloubali o míru".

Japonský premiér Jošihiko Noda, který se aktu účastnil, prohlásil, že Japonsko musí zkušenosti předat budoucím generacím, aby poučení z Hirošimy nebylo zapomenuto.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám