Hlavní obsah

V Egyptě po 31 letech odvolali výjimečný stav

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

V Egyptě ve čtvrtek o půlnoci skončil výjimečný stav umožňující bezpečnostním silám zadržovat lidi a soudit je před zvláštními tribunály. Trval 31 let, od atentátu na někdejšího prezidenta Anvara Sadata v roce 1981. Jeho odvolání uspíšila loňská revoluce a pád dosavadního režimu prezidenta Husního Mubáraka.

Foto: Amr Abdallah Dalsh, Reuters

Muž na káhirském Náměstí Osvobození kouří před graffiti znázorňujícím vojenskou radu dohlížející na prezidentské volby.

Článek

„Je to něco obrovského. Bezpečnostní síly operovaly v kulturním prostředí, které jim říkalo, že jsou nadřazené zákonům. Teď musí legislativu dodržovat,“ popsal změnu pro BBC aktivista Hosam Bahgat.

Zrušení výjimečného stavu bylo jedním z hlavních požadavků demonstrantů a armádní velení slíbilo, že opatření zruší. Nejvyšší rada ozbrojených sil v té souvislosti ale Egypťany v prohlášení ujistila, že bude dál vykonávat svoji „povinnost chránit zemi, dokud nebude dokončen proces mocenské přeměny“.

Mubárak slib nikdy nedodržel

Výjimečný stav byl jednou z charakteristik Mubárakovy vlády, který opakovaně slíbil, že ho zruší, ale nikdy tak neučinil.

Podle odhadů organizací hájících lidská práva skončilo díky opatření za mřížemi přes 10 000 lidí, z nichž se mnozí už z věznic nevrátili. Aktivisté tvrdí, že ministerstvo vnitra dosud pod záštitou výjimečného stavu vede řízení s nejméně 188 lidmi.

Armádní velitel maršál Husajn Tantáví částečně výjimečný stav odvolal už v lednu, s výjimkou případů blíže nedefinovaného násilného chování.

Egypt nyní čeká druhé kolo prezidentských voleb. Voliči 16. a 17. června rozhodnou mezi poslední Mubárakovým premiérem Ahmadem Šafíkem a zástupcem za Mubáraka zakázaného Muslimského bratrstva Muhammadem Mursím. Následně by měli zákonodárci přijmout novou ústavu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám