Hlavní obsah

V Číně zadržují dalšího Kanaďana

– Ottawa • Aktualizováno

Kanada pohřešuje podnikatele Michaela Spavora, který pobýval v Číně a před časem vládu upozornil, že jej čínské úřady vyslýchaly. Uvedla to podle čtvrteční zprávy AP kanadská ministryně zahraničí Chrystia Freelandová. Spavor se začal pohřešovat nedlouho poté, co čínské úřady zadržely jiného Kanaďana, bývalého diplomata Michaela Kovriga. Čína následně potvrdila, že zadržuje dva Kanaďany.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Michael Spavor na snímku z roku 2017

Článek

Kanaďan Michael Spavor žil ve městě Tan-tung u hranic se Severní Koreou, se kterou spolupracoval v kulturní oblasti. Podle kanadského ministerstva zahraničí Spavor před časem upozornil úřady své země, že jej čínské orgány vyslýchaly. Následně se už nepodařilo navázat se Spavorem kontakt, uvedlo ministerstvo. Podle jeho přátel měl Kanaďan tento týden letět do Jižní Koreje, na místo určení ale nedorazil.

Informaci o Spavorově zmizení zveřejnilo kanadské ministerstvo několik dní poté, co čínské úřady zadržely v Pekingu bývalého kanadského diplomata Michaela Kovriga. Podle čínských státních médií je zadržován kvůli podezření „z vyvíjení aktivit poškozujících bezpečnost čínského státu”.

Čína potvrdila, že oba Kanaďany zadržuje. Podezírá je z ohrožení národní bezpečnosti.

Foto: Stringer, Reuters

Finanční ředitelka čínské firmy Huawei Technologies Meng Wan-čou je také dcerou zakladatele společnosti.

Oba kanadští občané se do problému dostali v době čínsko-kanadské roztržky, kterou vyvolalo zatčení finanční ředitelky čínského výrobce chytrých telefonů Huawei Technologies Meng Wan-čou ve Vancouveru. [celá zpráva]

Podle řady názorů bylo zatčení Kovriga odvetou Číny za zadržení Meng. Stejný osud mohl potkat i Spavora. Podle agentury Reuters jeho případ pravděpodobně napětí mezi Pekingem a Ottawou ještě prohloubí.

Finanční šéfka Huawei byla v Kanadě zadržena na žádost Spojených států, které ji viní z obcházení amerických sankcí vůči Íránu. Kanadský soud ji v úterý propustil na kauci deset milionů kanadských dolarů (přes 170 milionů korun). [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám