Hlavní obsah

V Číně začal soud s druhým Kanaďanem obviněným ze špionáže

– Peking • Aktualizováno

V Pekingu začal v pondělí soud s Kanaďanem Michaelem Kovrigem, kterého Peking před více než dvěma lety zadržel kvůli podezření ze špionáže. Oznámil to podle agentury AFP zástupce kanadského velvyslanectví v Číně. Už v pátek se v čínském Tan-tungu konalo soudní stání s jiným Kanaďanem Michaelem Spavorem, který také čelí obvinění ze špionáže.

Foto: Carlos Garcia Rawlins, Reuters

Policejní vozidla odjíždějí od čínského soudu, před nímž stanul Michael Spavor

Článek

Konzultant se znalostí problematiky Severní Koreje Michael Spavor a další Kanaďan Michael Kovrig, který působil jako diplomat v Pekingu, byli v Číně zatčeni před dvěma lety krátce poté, co Kanada na žádost americké justice zatkla finanční ředitelku firmy Huawei Technologies Meng Wan-čou kvůli porušení amerických sankcí na Írán. Podle řady názorů bylo zadržení Kovriga a Spavora ze strany Číny odvetným krokem, což Čína popírá.

V Číně zadržují dalšího Kanaďana

Svět

Stejně jako v pátek, ani v pondělí nebylo podle agentury AFP povoleno zástupcům kanadské ambasády přihlížet soudu. Zástupce justice v Pekingu tisku sdělil, že proces, který se týká „národní bezpečnosti”, je neveřejný.

„Jsme velmi znepokojeni tímto odepřením přístupu a nedostatečné transparentnosti celého soudního procesu,” řekl kanadský chargé d'affaires Jim Nickel poté, co mu byl krátce po zahájení procesu, tedy po 9:00 místního času (2:00 SEČ).

Páteční soud 

Páteční soud se Spavorem se konal v severočínském městě Tan-tung a trval asi dvě hodiny. Podle agentury Reuters soud na webu později uvedl, že datum pro vynesení verdiktu teprve stanoví.

Jim Nickel v pátek řekl, že zákaz vstupu diplomatů do soudní síně je porušením mezinárodního práva. Postup čínských úřadů označil za netransparentní.

Zatčení finanční ředitelky Huawei srazilo akciové trhy

Ekonomika

Podpora diplomatů západních zemí

Kanadský diplomat v pondělí vyjádřil potěšení nad přítomností diplomatů z 26 zemí, včetně Německa, USA, Francie a Británie. Diplomaté před justičním palácem v Pekingu pózovali fotografům a tleskali Nickelovi, který jim poděkoval za podporu Kanadě. Americký chargé d'affaires William Klein před soudní budovou podle agentury Reuters řekl, že Spojené státy jsou hluboce znepokojeny soudními procesy s oběma Kanaďany.

Diplomaté se sešli i před soudem vTan-tungu.

K výzvám k jejich propuštění se už dříve připojil mimo jiné americký prezident Joe Biden. O jejich bezpečný návrat do vlasti chce usilovat spolu s kanadským premiérem Justinem Trudeauem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám