Hlavní obsah

V Burkině Faso se chopila moci armáda, prezident neodstoupil

Ouagadougou
Aktualizováno

Čtvrteční nepokoje v západoafrické Burkině Faso si vyžádaly třicet mrtvých a stovku zraněných. Agentuře AFP to v pátek sdělily opoziční zdroje. Armáda rozpustila parlament a ohlásila ustavení přechodné vlády, prezident Blaise Compaoré ale u moci zůstal.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nepokoje v Burkině Faso, demonstranti zapálili budovu parlamentuVideo: Reuters

 
Článek

Situace v zemi je chaotická, část vojáků se přidala k davu tisícovek demonstrantů, kteří požadovali demisi Compaorého, další jednotky zasáhly proti protestujícím, kteří zapálili parlament.

Armáda ve snaze rozptýlit tisíce demonstrantů nasadila slzný plyn, který na protestující shazovala i z vrtulníků. Mrtvá těla ležela před prezidentským palácem i v okolních ulicích, kde do davu stříleli policisté a vojáci.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Joe Penney, Reuters

zapálená auta u budovy parlamentu v Ougadougou

Armáda nakonec ovládla ulice a oznámila, že ustaví přechodnou vládu, která bude u moci rok. Velitel armády Honore Traore sdělil podle BBC, že přechodná vláda vznikne při jednání se všemi stranami: „Návrat k ústavnímu pořádku se nečeká později než za 12 měsíců.“ Neuvedl ale, kdo bude premiérem, a vyhlásil zákaz nočního vycházení.

Foto: Joe Penney, Reuters

Demonstranti v Burkině Faso zapalují parlament

Compaoré poté v televizním projevu ocenil opatření armády a nabídl jednání s opozicí: „Pokud jde o mě, jsem připraven jednat o přechodném období, na jehož konci bych odevzdal moc.“

Oznámil rovněž, že ruší výjimečný stav vyhlášený během dne kvůli masovým násilným protestům. Ty vznikly kvůli snaze prezidenta zůstat u moci. Poslanci měli ve čtvrtek projednat změnu ústavy, aby mohl být v příštím roce Compaoré zvolen po páté za sebou.

Dav demonstrantů ve čtvrtek vnikl do budovy parlamentu v Ouagadougou a zapálil ji. Vyraboval také státní televizi a přesunul se před prezidentský palác. Zapaloval i auta. [celá zpráva]

Prezident Compaoré je považován za klíčového politika západní Afriky a spojence západních zemí v boji proti islamistům. Ačkoli je Burkina Faso významným producentem bavlny, zůstává chudou zemí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám