Hlavní obsah

V Brazílii našli další kmen domorodců, který nezná civilizaci

Rio de Janeiro

Brazilská vláda potvrdila existenci dalšího dosud nekontaktovaného kmene. Žije v amazonském pralese poblíž brazilské hranice s Peru a má asi 200 členů. Podle národní nadace pro indiány (FUNAI) byl kmen identifikován s pomocí letadel, nikoli osobního kontaktu.

Foto: Profimedia.cz

Kmen žije v amazonském pralese poblíž brazilské hranice s Peru.

Článek

Agentura AP píše, že je v Brazílii podle odhadů téměř sedm desítek kmenů, které žijí mimo kontakt s ostatní civilizací. Z leteckých snímků je patrné, že klan bydlí ve čtyřech větších budovách zakrytých slaměnými střechami. Pěstuje kukuřici, burské oříšky a banány. Hovoří pravděpodobně jazykem, který patří ke skupině panoských jazyků používaných domorodci od brazilské Amazonie po peruánskou a bolivijskou džungli.

Z širšího pohledu žije komunita v rezervaci Vale do Javari. Toto území na hranici s Peru má velikost Portugalska a je domovem nejméně 14 izolovaných kmenů. Brazílie dodržuje svou politiku nezasahovat do života těchto lidí a nepokouší se je kontaktovat.

"Izolované kmeny identifikujeme a chráníme. Potvrdit existenci nějakého dalšího je výsledek dvouleté metodické práce," sdělil koordinátor FUNAI pro Vale do Javari Fabrício Amorim.

Domorodce ohrožují především lidé

Jeho skupina ví o 14 izolovaných kmenech v údolí, ale ze satelitních snímků i z průzkumu na zemi je patrné, že na tomto rozsáhlém území žije možná dalších osm skupin, tedy nových 2000 jedinců. Amorim upozornil, že všechny tyto s přírodou spjaté lidi ohrožuje činnost takzvané civilizované společnosti - kácení lesů, nelegální lov a rybolov, ale také misionářské úsilí nebo pašeráctví drog.

Skupiny původního obyvatelstva žijící na území Brazílie si přesto zachovávají své zvyklosti i jazyk. Ty, které jsou v kontaktu s civilizací, bojovaly o své území právní cestou a domohly se ústavního uznání svého práva obývat území svých předků. Vláda jim prozatím přiznala 11 procent brazilského území a téměř 22 procent Amazonie.

Reklama

Výběr článků

Načítám