Hlavní obsah

V Barmě umučili disidenta a zatkli vojáky odmítající střílet do mnichů

Novinky, ČTK, aš, The Jakarta Post

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JAKARTA

Jeden z barmských disidentů byl v posledních dnech umučen v policejní vazbě, tvrdí největší barmská opoziční strana Národní liga pro demokracii (NLD). Oznámili to ve středu barmští emigranti v Thajsku. Barmská vojenská junta zadržela pět generálů a více než 400 vojáků, kteří v odmítali střílet do demonstrujících mnichů a jejich příznivců v Rangúnu, nebo je bít, napsal list The Jakarta Post.

Článek

Podle Sdružení na podporu politických vězňů, které je tvořeno někdejšími barmskými politickými vězni pobývajícími nyní na thajském území, zemřel dvaačtyřicetiletý Win Šwei při výslechu v policejní vazbě nedaleko města Mandalaj ve střední části Barmy. Win Šwei byl spolu s dalšími čtyřmi příslušníky NLD zatčen 26. září, "protože aktivně podporoval demonstrace vedené buddhistickými mnichy a také se jich účastnil".

Barmské úřady o smrti člena Národní ligy pro demokracii informovali jeho rodinu. Jeho tělo bylo spáleno přímo na stanici. Zpopelnění potvrzuje zprávy, že barmská junta spalovala těla zabitých demonstrantů.

Zatkli pět generálů a 400 vojáků

"Pět generálů vyjádřilo nesouhlas s tím, aby poslali proti mnichům jednotky. Junta je rychle vzala do vazby," řekl barmský činitel a dodal: "Na 400 vojáků z divize Sikaj u města Mandalaj před mnichy sklonilo hlavně pušek a požádali je o odpuštění, když si uvědomili, že se dopustili největšího hříchu. Mniši jsou symbolem našeho náboženství a našeho života. Lidé jsou velmi rozezleni, že se na ně vojáci odvážili střílet. Zabít mnicha je považováno za největší z hříchů."

Jde o další důkaz rozkolu v juntě, která tvrdě zasáhla koncem září proti demonstrujícím mnichům v Rangúnu. Podle oficiálních údajů bylo při protestech zabito deset lidí. V úterý se objevily informace, že diplomatické služby opustil vysoký státní úředník, který v nich strávil deset let a o víkendu se objevily zprávy o policistovi, který dezertoval a požádal o azyl v zahraničí.

Funkcionáři na protest nepracují

Vysoký barmský úředník dodal, že mnozí funkcionáři dávají diskrétně najevo svůj nesouhlas s násilným postupem junty tím, že nechodí na svá pracoviště. To potvrdil i představitel mládežnické organizace Šwe Mjo Thant: "Chtějí armádě ukázat, že nesouhlasí s násilným potlačením. Tím, že nepracují, doufají, že vytvoří větší tlak na juntu, aby zahájila dialog."

Skutečnost, že byli zadrženi generálové, vedla analytiky ke spekulacím, že se barmský režim Thana Šweie hroutí podobně jako Suhartův v Indonésii v roce 1998. Naznačuje to i ochota jednat s opozicí, i když může jít jen o manévr, jenž by uklidnil mezinárodní společenství, které chce na Barmu uvalit sankce.

Zatýkání pokračuje

V Barmě však pokračuje zatýkání. Přes noc bylo zadrženo dalších 78 lidí. Informoval o tom vládní list Nové světlo Myanmaru, podle něhož je dále zadržováno na 1000 osob včetně 135 mnichů. Junta tvrdí, že z 2700 zadržených jich 1600 propustila, mimo jiné i přes 570 mnichů. Podle disidentů ale je nadále zatčeno po protestech z 26. a 27 září na 6000 lidí.

Během protestů, které začaly v polovině srpna kvůli prudkému zdražení pohonných hmot a k nimž se v září připojili buddhističtí mniši, bylo zatčeno několik tisíc lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Barma vyhlásila zákaz vycházení

Barmská vláda v úterý večer vyhlásila v zemi na následujících 60 dní zákaz vycházení mezi devátou hodinou večer a pátou hodinou ranní. Vyhlásila také zákaz...

Výběr článků

Načítám