Hlavní obsah

V Barmě se po 20 letech sešel parlament

Neipyijto

V Barmě v pondělí po více než dvaceti letech zasedal parlament. V poslaneckých lavicích usedli představitelé zvolení ve sporných listopadových volbách. Drtivou většinu křesel nadále ovládá armáda a její spojenci.

Článek

Jednou z prvních povinností parlamentu bude nominovat kandidáty na prezidenta a viceprezidenta.

Novináři neměli na první jednání barmských zákonodárců přístup a zasedání provázela přísná bezpečnostní opatření.

I když se obě komory parlamentu i 14 regionálních zastupitelstev skládají převážně z členů vojenské junty, která je u moci již bezmála 50 let, je podle agentury AP zasedání parlamentu vnímáno s určitým optimismem. Společně s nedávným propuštěním disidentky Do Aun Schan Su Ťij jej někteří analytici označili za krok, který by mohl vést k regulérní parlamentní demokracii.

Poslední volby uznané mezinárodním společenstvím se v zemi konaly v roce 1990. S výrazným náskokem je vyhrála Su Ťijina Národní liga pro demokracii (NLD). Junta jí ale odmítla předat moc a politička nakonec z posledních dvou desítek let 15 strávila v internaci.

Reklama

Související témata:

Související články

Barmská opoziční vůdkyně Su Ťij je volná

Vojenská junta v Barmě v sobotu propustila opoziční vůdkyni Su Ťij z domácího vězení. Uvedla to čínská tisková kancelář. Členové junty odstranili od jejího...

Výběr článků

Načítám