Hlavní obsah

V Astaně začala jednání o míru v Sýrii

Astana
Aktualizováno

V kazašské metropoli Astaně v pondělí začaly mírové rozhovory mezi delegací syrské vlády a opozicí. Jednání potrvá do úterka. Hlavním cílem je potvrdit prosincovou dohodu o příměří v Sýrii.

Foto: Michael Švec, Právo

Astana

Článek

Kazašské ministerstvo zahraničí oznámilo, že se jednání účastní sedm stran. Kromě syrské vlády a opozice jsou přítomni zástupci Ruska, Íránu, Turecka, USA a Spojených národů. Podle jiných zdrojů mají být na rozhovorech USA a Británie zastoupeny svými velvyslanci v Astaně.

Za opozici jsou přítomni zástupci skupin bojujících proti režimu a vede je Muhammad Allúš. V čele syrské vládní delegace, v níž jsou i zástupci armády, je vyslanec při OSN Bašár Džaafarí.

Kazachstán byl podle místního ministerstva zahraničí vybrán jako neutrální půda pro všechny zúčastněné. Rozhovory pomohlo zorganizovat Rusko a Írán, jako spojenci Damašku, a Turecko, které pomáhá některým opozičním skupinám. Na závěr rozhovorů má být v úterý uspořádána tisková konference.

Rozhovory se mají podle ruských zdrojů omezit jen na příměří. Klid zbraní byl vyjednán po dobytí Aleppa syrskou armádou v prosinci. Netýká se radikálních skupin, proti nimž boje pokračují.

Anketa

Věříte, že jednání v Astaně přiblíží Sýrii k míru?
Ano
57,8 %
Ne
42,2 %
Celkem hlasovalo 651 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám