Hlavní obsah

V Afghánistánu postřelili dalšího českého vojáka

Aktualizováno

V Afghánistánu byl ve středu lehce zraněn český voják z Provinčního rekonstrukčního týmu (PRT) v provincii Lógar. Hlídku ve které byl, napadli povstalci střelbou. Informoval o tom generální štáb české armády.

Článek

Mezinárodní hlídka byla napadena střelbou pro druhé odpoledne místního času. Vracela na základnu Shank, kde je český PRT dislokován. Na hlídce byli společně čeští, američtí a afghánští vojáci. Český desátník utrpěl lehké střelné zranění nohy, uvedla Jana Růžičková z generálního štábu.

Vojákovi, který je mimo ohrožení života, byla na místě poskytnuta první pomoc, poté jej ošetřili přímo na základně Shank. Jeho stav je stabilizovaný,  je při vědomí a komunikuje, uvedla Růžičková. Desátníka nyní čeká převoz do vojenské nemocnice v Kábulu, kde působí český polní chirurgický tým.

Je to v krátké době druhý případ, kdy byl v Afghánistánu postřelen příslušník české armády. Naposledy se tak stalo přesně před týdnem. [celá zpráva]

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Voják, který byl před týdnem střelbou těžce zraněn,je nyní nemocnici v České republice a jeho stav je nadále velmi vážný. Příslušník jednotky výcvikového a poradního týmu OMLT byl poraněn při útoku na českou předsunutou základnu v provincii Vardak.

Atentátník zabil francouzské vojáky

Ve středu padli i Francouzi. V provincii Kápísá sebevražedný atentátník odpálil nálož při průjezdu konvoje francouzských sil. Pět francouzských vojáků přišlo o život, zabit byl také afghánský civilista. Zranění utrpělo několik dalších osob, pravděpodobně Afghánců.

Francouzští vojáci tvořili ochranný doprovod pro skupinu místních hodnostářů, upřesnila agentura AFP.

V Kápíse je rozmístěna většina ze 4000 vojáků francouzského kontingentu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám