Hlavní obsah

Usáma posílal e-maily s instrukcemi na flash discích

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Ačkoliv šéf al-Káidy Usáma bin Ládin neměl v domě v pákistánském Abbottábádu telefonní ani internetové připojení, nadále byl podle USA aktivní a v součinnosti s dalšími lidmi plánoval další akce. Aby se vyhnul vystopování na internetu, vyměňoval si e-maily s partnery prostřednictvím paměťových flash disků, k čemuž ovšem potřeboval věrné a disciplinované prostředníky.

Článek

Systém komunikace popsal agentuře AP pracovník americké protiteroristické služby a další osoba, která se podílí na zkoumání materiálů z bin Ládinovy pozůstalosti. Systém byl založen na důvěře a disciplíně a američtí experti se diví, že mohl tak dlouho vydržet – terorista se v domě v Pákistánu ukrýval pět let. Právě díky odhalení jednoho kurýra se ovšem Usámu údajně podařilo vypátrat.

Bin Ládin psal svoje vzkazy na počítači, ale texty ukládal na přenosný disk. Tento byl svěřen prostředníkovi, jenž disk později připojil ke svému počítači, text zkopíroval a odeslal ze svojí adresy. Ke kurýrovi také potom chodily odpovědi, jež kopíroval a na discích předával bin Ládinovi.

Ačkoliv byl proces zdlouhavý, Usáma byl takto schopen komunikovat s vnějším světem, aniž by sám zanechal stopu v kyberprostoru. Také proto bylo pro Američany obtížné ho vystopovat.

Američané z domu v Abbottábádu údajně odnesli stovku disků, pět počítačů a ručně psaný deník. Bin Ládin z disků zprávy nemazal a podle amerických zdrojů jich po sobě zanechal tisíce. Co je podstatnější, jsou u nich až stovky e-mailových účtů adresátů. Ačkoliv členové al-Káidy adresy často mění, dá se očekávat, že USA jejich prostřednictvím získají množství nových informací o aktivitách sítě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Usáma Bin Ládin sleduje sám sebe v televizi (Pentagon nahrávku zveřejnil bez zvuku)Video: Reuters

Reklama

Související články

Usáma bin Ládin si psal deník

Vůdce teroristů z al-Káida Usáma bin Ládin si ve svém útočišti v domě v pákistánském Abbóttabádu psal deník. Oznámila to ve středu televize NBC s odkazem na...

Výběr článků

Načítám