Hlavní obsah

Usáma bin Ládin žádá pomoc pro Pákistán zničený povodněmi

Usáma bin Ládin vyzval ve svém nedatovaném poselství muslimy, aby pomohli obětem záplav, které zpustošily pětinu Pákistánu a postihly několik miliónů lidí. O nahrávce informovala v pátek americká služba SITA monitorující weby islamistů s tím, že její pravost ještě není potvrzena, píše web BBC.

Článek

Jedenáctiminutový záznam kombinuje fotografie Usámy bin Ládina se záběry zpustošených oblastí. Bin Ládinův hlas volá o pomoc pro postižené: „Katastrofa je velmi rozsáhlá a je obtížné ji i jen popsat. To, čemu čelíme, vyžaduje šlechtěné duše a odvážné muže, kteří by měli podniknout rozhodnou a rychlou akci, jež by zajistila pomoc muslimským bratřím v Pákistánu.“

Bin Ládin dokonce tvrdí, že by se mělo utvořit účinná jednotka pro pomoc muslimským zemím postiženým přírodními katastrofami a studoval oblasti, kde hrozí povodně a další dopady klimatických změn, uvádí agentura AFP.

Foto: Reuters

Vůdce teroristické organizace Al-Kajda Usáma bin Ládin

"Počet obětí klimatických změn je velmi velký. Je závažnější než počet obětí válek," říká hlas označovaný za bin Ládinův. Vyzval také pro investice do zemědělství s tím, že nejde o otázku „zisků a ztrát, ale o otázku života a smrti“.

Bin Ládin nemluví o klimatu poprvé

Již koncem ledna se bin Ládin v tehdejším poselství zaměřil na záchranu planety. Odpovědnost za změny klimatu podle něj nesou všechny průmyslové státy, i když většina z nich podepsala Kjótský protokol a zavázala se ke snižování emisí škodlivin. Odsoudil také průmyslovou globalizaci, uvedla tehdy katarská televize Al-Džazíra. [celá zpráva]

Foto: Akhtar Soomro , Reuters

Jedna z obětí pákistánských povodní

V březnu bin Ládin vyhrožoval Američanům, že by mohli být zabíjeni, pokud bude popraven Chálid šajch Mohammad, který naplánoval útoky z 11. září. [celá zpráva]

Není přesně zřejmé, kdy poslední nahrávka vznikla, šéf Al-Káidy však na ní blahopřeje muslimům k ukončení postního měsíce ramadánu, což bylo 10. září.

Pomoc pro Pákistán

Povodně v Pákistánu jsou největší za sto let. Vyžádaly si asi 2000 obětí. [celá zpráva]

Vřadě oblastí pomoc organizoval Tálibán, mnohdy rychleji než vláda.   [celá zpráva]

Vzhledem k rozsahu katastrofy se v pátek Evropská komise rozhodla zdvojnásobit humanitární pomoc obětem pákistánských záplav na částku 150 miliónů eur (asi 3,7 miliardy Kč).

Reklama

Výběr článků

Načítám