Hlavní obsah

USA zavedly další sankce proti Íránu

Washington

Spojené státy zavedly ve čtvrtek nové sankce proti Íránu. Postihují stavebnictví i dodávky materiálů využitelných v jaderném a raketovém programu Teheránu. Oznámilo to americké ministerstvo zahraničí.

Foto: Reuters Photographer, Reuters

Ájatolláh Sajjid Alí Chameneí, duchovní vůdce a faktická hlava Íránu.

Článek

Stavebnictví v Íránu je podle šéfa americké diplomacie Mikea Pompea přímo či nepřímo kontrolováno revolučními gardami, složkou íránských ozbrojených sil, kterou Spojené státy řadí mezi teroristické organizace.

Rozhodnutí oznámené ministerstvem zahraničí podle agentur odráží snahu zvýšit ekonomický tlak na Írán. Ale současně ponechává dveře otevřené diplomacii dovolením práce zahraničních společností - evropských, ruských a čínských - na civilním programu v íránských jaderných zařízeních, aniž by jim hrozily americké sankce.

USA rozšířily sankce proti Íránu kvůli dodávkám ropy do Sýrie

Blízký a Střední východ

„Toto rozhodnutí umožní zachovat dohled nad civilním jaderným programem Íránu, sníží riziko šíření (zbraní hromadného ničení), omezí schopnost Íránu zkrátit 'čas průlomu' (potřebný pro výrobu dostatečného množství obohaceného uranu) k vytvoření jaderné zbraně a zabrání režimu v obnově míst klíčových z hlediska šíření (zbraní hromadného ničení),” uvedla resortní mluvčí.

Trump loni v květnu odstoupil od mezinárodní jaderné dohody s Íránem a proti Teheránu zavedl mimořádně rozsáhlá sankční opatření.

Zbylí signatáři Německo, Británie, Francie, Čína a Rusko se pokoušejí zachránit dohodu s Íránem, která brání Teheránu získat jaderné zbraně, ovšem nedaří se jim to. Zatím nenašly mechanismus, jak plně obejít americké sankce, které podkopávají íránskou ekonomiku. Írán s USA jednat odmítá, dodku se Washington nevrátí k dohodě, která se Donaldu Trumpovi nelíbila,  neboť nepostihovala íránský raketový program a íránskou podporu hnutí Hizballáh a jemenských povstalců.

Reklama

Výběr článků

Načítám