Hlavní obsah

USA vyslaly kvůli korejské raketě válečné lodě k Japonsku

Novinky, DPA, ČTK, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Pchjongjang

Spojené státy vyslaly k japonským břehům dvě válečné lodě. Důvodem jsou obavy z avizovaného vypuštění severokorejské rakety. KLDR tvrdí, že chce počátkem dubna vyslat družici do vesmíru, USA, Jižní Korea a Japonska si myslí, že jde o test balistické rakety s dlouhým doletem. Raketa je už na rampě.

Foto: REUTERS/Jo Jung-Ho/Yonhap , Reuters

Americké lodě USS Chafee a USS McCain

Článek

KLDR informovala, že k vypuštění dojde mezi 4. a 8. dubnem. Washington, Tokio a Soul varovaly, že bude severokorejský režim čelit vážným následkům, provede-li test balistické střely, o níž se USA domnívají, že by mohl zasáhnout třeba i Aljašku. Trojice spojenců uvedla, že raketová zkouška by byla porušením rezoluce Rady bezpečnosti OSN.

Raketa byla už umístěna na rampu. Podezření, že se jedná o střelu Taepodong-2, přiživilo oznámení Severní Koreje, že by po startu mohly úlomky dopadnout v severním Japonsku. Pchjongjang testoval raketu Taepodong už v 90. letech. Tehdy přeletěla největší japonský ostrov a dopadla do Tichého oceánu.

Foto: DigitalGlobe/Handout, Reuters

Satelitní snímek severokorejského odpalovacího zařízení Musudan Ri

Satelitní snímek severokorejského odpalovacího zařízení Musudan Ri

FOTO: DigitalGlobe/Handout, Reuters

Američané kvůli plánovanému podniku do japonských vod přesunuli válečné lodě USS Chafee a USS McCain. V samotném Japonsku se připravují rozsáhlá bezpečnostní opatření. Tokio už dříve varovalo, že raketu sestřelí. [celá zpráva]

Podle agentury AP japonská vláda zřejmě už v pátek vydá rozkaz k aktivaci protiraketového štítu, včetně stíhacích letounů. Na severní pobřeží bude přesunuta pravděpodobně i část mobilních odpalovačů raket země vzduch, které jsou nyní rozmístěny v okolí Tokia. V tamních vodách se asi bude pohybovat i dvojice torpédoborců s protiraketovými letouny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám