Hlavní obsah

USA v Kyrgyzstánu neuspěly, rozhodnutí uzavřít jejich základnu je konečné

– BIŠKEK • Aktualizováno

Kyrgyzstán v pátek oznámil, že rozhodnutí uzavřít americkou leteckou základnu v této zemi je konečné. Základna Manas je přitom důležitým opěrným bodem pro americké jednotky bojující v Afghánistánu, připomíná agentura Reuters.

Článek

"Rozhodnutí padlo," řekl mluvčí kyrgyzské vlády Ajbek Sultangazijev. "Americké velvyslanectví a (kyrgyzské) ministerstvo zahraničí si o tom ještě vyměňují názory, ale žádná jednání o zachování základny se nevedou."

Rozhodnutí kyrgyzské vlády ještě musí schválit parlament, což by však měla být pouhá formalita. Zákonodárci o něm mají hlasovat v příštím týdnu.

Ještě ve čtvrtek se podle USA konaly rozhovory o udržení letecké základny. Středoasijská země však nakonec podle některých představitelů NATO neodolala několikaletému tlaku Ruska na uzavření základny, napsala agentura Reuters.

USA už před časem uvedly, že prostor pro přepravu dodávek do Afghánistánu poskytne Spojeným státům a NATO i Rusko. Svůj vzdušný prostor pro leteckou přepravu poskytne také Tádžikistán, uvedly v pátek agentury. Washington navíc vyjednává s Uzbekistánem. 

Rusko, které má vojenskou základnu v Kyrgyzstánu také, považuje oblast za svou zájmovou sféru a americká základna mu byla trnem v oku. Téměř současně s úterním oznámením o uzavření americké základny ohlásila Moskva, že poskytne Kyrgyzstánu ve formě půjčky dvě miliardy dolarů a dalších 150 miliónů dolarů jako nenávratnou pomoc.Uzavření základny Manas, která byla zřízena po zahájení americké vojenské kampaně proti radikálům z hnutí Tálibán a teroristické sítě Al-Kajda v Afghánistánu v roce 2001, může znamenat vážný problém pro novou americkou vládu, protože prezident Barack Obama hodlá zvýšit v následujících 12 až 18 měsících počet amerických vojáků nasazených v Afghánistánu z více než 30 000 na téměř dvojnásobek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám